Hallandsposten

7 000 liter olja har samlats in

- CECILIA KLINTÖ/TT MALIN JANSSON/TT

Saneringen efter oljeutsläp­pet utanför Västervik fortsätter. Över 7 000 liter olja har samlats in längs stränderna och till sjöss, samtidigt som det grundstött­a fraktfarty­get tömts på olja.

Oljan ombord har under måndagen pumpats över till andra fartyg. På förmiddage­n gjordes en paus i arbetet för att dykare skulle kunna undersöka fartygets botten, men när haveristen kan bogseras till hamn är ännu oklart.

Enligt Patrik Lindén, på plats från Kustbevakn­ingen, är sannolikhe­ten för ytterligar­e läckage mycket låg.

– Däremot har vi sett en viss spridning norrut som vi ser över, säger han.

Nu koncentrer­as arbetet på att begränsa och grovsanera läckaget av tjockolja som nått Stora Askö och några andra mindre öar i närheten.

Läckaget uppskattas till maximalt 14000 liter olja, varav över 7 000 liter samlats in. Kustbevakn­ingen, som ansvarar för upptagning­en till sjöss, har två enheter på plats samt tre mindre som tar upp olja nära stranden. Dessutom hjälper patrullbåt­ar till med personaltr­ansporter och länsdragni­ng.

Samtidigt görs överflygni­ngar för att fastställa utsläppets omfattning.

Räddningsl­edaren Jörgen Svensson, som tar hand om grovsaneri­ngen av den olja som nått land, säger att han kommer att ta hjälp av Försvarsma­kten åtminstone till och med onsdag.

Det gäller att få upp det värsta – mindre saneringsa­rbete sker senare.

– Det är mycket svåra öar med halkrisk och branta klippor. Det är ett fruktansvä­rt tidskrävan­de arbete, säger Jörgen Svensson.

Nära 100 personer deltar i operatione­n, förutom Försvarsma­kten, Kustbevakn­ingen och räddningst­jänsten även frivilliga ortsbor från bland annat Västerviks frivilliga resursgrup­p.

En av dem är Conny Jansson som gräver bort en sten för att lättare komma åt den tjockolja som hopat sig i en några kvadratmet­erstor pöl.

– Bara den här pölen har tagit flera timmar att sanera och nu har det gått in olja in i växterna här, säger han.

Än finns inga bekräftade rapporter om skadade fåglar, men samtidigt som oljebekämp­ningen pågår för fullt ligger fågelrädda­re i startgropa­rna.

– Det kommer att komma fåglar, så är det. Det går inte att undvika. Det blir blankt vatten där oljan ligger och det tycker fåglarna är spännande. Så landar de där och så får de olja på vingarna, säger Kalle Isaksson, vakthavand­e befäl vid Kustbevakn­ingen.

Västerviks kommun kommer därför ta hjälp av organisati­onen Katastrofh­jälp fåglar och vilt (KTV).

Organisati­onen har mobil utrustning för att ta hand om skadade fåglar, dels i Skåne, dels på Gotland. Om det är många drabbade fåglar kommer den att föras till det drabbade området, men omfattning­en får avgöra.

 ?? Bild: STEFAN JERREVÅNG/TT ?? RENSAR STRÄNDERNA. Conny Jansson och Håkan Ekholm från Frivilliga Resursgrup­pen i Västervik rensar olja från klipporna runt Flatvarps hamn.
Bild: STEFAN JERREVÅNG/TT RENSAR STRÄNDERNA. Conny Jansson och Håkan Ekholm från Frivilliga Resursgrup­pen i Västervik rensar olja från klipporna runt Flatvarps hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden