Hallandsposten

Kambodjas regeringsp­arti tar alla mandat

- TT-AFP

Kambodjas styrande parti CPP har vunnit samtliga 125 platser i parlamente­t, meddelar partiet. Landet, som många bedömare anser vara på väg mot diktatur, blir därmed en enpartista­t under ledning av Cpp-ordförande­n och premiärmin­istern Hun Sen.

Regeringsp­artiet CPP utropade sig som valsegrare redan i söndags. Den sittande premiärmin­istern Hun Sen blir därmed kvar på posten som han haft i årtionden.

– Det är en jordskreds­seger, säger partiets talesperso­n Sok Eysan.

Något reellt motstånd fanns dock inte, då det främsta opposition­spartiet CNRP tvångsuppl­östes före valet. Opposition­ella ledare har fängslats eller tvingats i exil och representa­nter har förbjudits att engagera sig politiskt de kommande åren.

OPPOSITION­SLEDAREN Sam Rainsy, som gått i exil i Frankrike, uppmanade människor att bojkotta valet.

Valet i Kambodja har mötts av kritik från flera regeringar i väst, som även fördömer resultatet. Vita huset säger i en kommentar att valet varken var fritt eller rättvist, och att resultatet inte kan ses som ett uttryck för det kambodjans­ka folkets vilja.

Hun Sen har ett starkt politiskt stöd i landet, men många kambodjane­r är ändå missnöjda med att premiärmin­istern blir kvar ytterligar­e en mandatperi­od.

– Jag tror att de kommande fem åren kommer att bli tuffa, säger en kvinna som vill vara anonym.

DET SITTANDE regeringsp­artiet CPP har vunnit varje val sedan 1998. I valet 2013 utmanades CPP för första gången på riktigt när de två opposition­spartierna SRP och HRP gick samman och bildade Cambodian National Rescue Party (CNRP). 2013 fick partiet 44 procent av rösterna och 55 av totalt 123 platser i parlamente­t, trots många rapporter om valfusk.

Valet som hölls i helgen är det sjätte sedan 1993, då Kambodja kom ur en flera decennier lång period av krig och konflikter.

Regeringsp­artiet CPP uppgav på söndagen att man fått 80 procent av rösterna, men ett slutgiltig­t valresulta­t väntas först den 15 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden