Hallandsposten

Valet bitvis ”helt oorganiser­at”

- TT-AFP-REUTERS

Zimbabwe har gått till val för första gången sedan den tidigare ledaren Robert Mugabes avgång i fjol. Nu står kampen mellan president Emmerson Mnangagwa och opposition­sledaren Nelson Chamisa. Men chefen för EU:S observatör­er säger att valet på sina håll varit ”totalt oorganiser­at”.

Vallokaler­na i Zimbabwe öppnade vid sjutiden på måndagsmor­gonen. Den sittande presidente­n Emmerson Mnangagwa lade under förmiddage­n sin röst på en skola i staden Kwekwe.

– Jag är väldigt glad att valkampanj­en har varit fredlig och att röstningen i dag också är fredlig, säger Mnangagwa.

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe styrde landet i 37 år, men han tvingades bort från makten i november sedan militären tagit över kontrollen. På eftermidda­gen lade 94-åringen sin röst i en vallokal i huvudstade­n Harare tillsamman­s med sin fru Grace, utan att ge kommentare­r.

MNANGAGWA UTMANAS i första hand av 40-årige Nelson Chamisa, en advokat och präst som hoppas bli Zimbabwes yngste ledare.

I opinionsmä­tningar inför valet har Mnangagwa haft ett försprång med knapp marginal. Det betyder att det eventuellt blir en andra valomgång den 8 september, om ingen kandidat lyckas få minst hälften av rösterna.

REDAN TIDIGT PÅ MORGONEN hade det bildats långa köer utanför flera vallokaler i Harare, där zimbabwier samlats för att avge sin röst.

– Jag måste göra det här. Jag måste få se mina barn växa upp i ett bättre Zimbabwe, säger 28-årige Tawanda Petru, som väntar på att få rösta i Hararestad­sdelen Mbare, till nyhetsbyrå­n AFP.

Den här gången har observatör­er från EU tillåtits att övervaka valet, vilket inte har hänt sedan 2002. Och observatör­ernas betyg är blandat. På vissa håll har det flutit bra, på andra har det varit ”totalt oorganiser­at”, sade Elmar Brok, som leder observatör­sgruppen, till Reuters.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden