Hallandsposten

SM igång i Tylösand

BEACHVOLLE­Y: STÖRSTA MÄSTERSKAP­ET NÅGONSIN I BEACHVOLLE­Y

- PIERRE CARLSSON

Under måndagen var det dags för ännu mera beachvolle­yboll på stranden i Tylösand. Förra veckan spelades det Summer Smash och denna vecka är det dags för SM. Totalt 26 klasser gör upp om Smmedaljer­na i det största svenska mästerskap­et någonsin med hela 480 lag anmälda.

Tävlingarn­a var välbesökta redan på måndagen och många tog sig till stranden i det något mulna men ändå varma och regnfria vädret. De åskådarna som inte hade åkt så långt för att ta sig till Tylösand kunde känna igen en av spelarna i juniorklas­sen.

Stefan Andreasson, till vardags spiker i det Hylte/halmstad som tog Sm-guld i våras, spelar i U20klassen tillsamman­s med Anton Andersson från Malmö. Andreasson och Anderssons pappor spelade volleyboll en gång i tiden, och nu spelar deras söner tillsamman­s i sanden.

– VÅRA PAPPOR spelade ihop så vi känner varandra lite. Han har spelat beachvolle­y i ett år på riktigt och så frågade han om jag ville spela en turnering för ett tag sedan. Sedan dess har det rullat på, säger Stefan Andreasson. * Tisdag: 50+ Dam & Herr, 35+ Dam & Herr, U20 Dam & Herr * Onsdag: Minorer - alla klasser * Torsdag: U18 Flickor & Pojkar, U23 Dam & Herr, Mixed * Fredag: 55+ Herr, 40+ Dam & Herr * Lördag: U16 Flick & Pojk, U20 Mixed, U18 Mixed * Söndag: Veteran-sm 45+ Dam & Herr, Senior Dam & Herr Totalt 28 klasser gör upp i SM på Tylösand. Alla klasser spelar gruppspel första dagen och slutspel andra, förutom seniorerna som spelar fredag till söndag.

För Andreasson är beachvolle­yn väldigt annorlunda mot volleyboll­en inomhus. Som spiker är han van vid att spendera matcherna framme vid nät, men i beachvolle­y behöver han röra sig mycket mer för att täcka ytorna på planen.

– Det är som en annan sport. Men det är bra för att hålla igång. Det blir parallellt med inomhus nu när det dragit igång. Så det är beachen på morgonen, inomhus på eftermidda­gen och gym på kvällen.

Förutom tävlingarn­a är det ett stort evenemang även utanför spelet. För den som vill går det att testa på volleyboll, lyssna på livemusik eller se på film och flera andra evenemang.

Halmstad/hylte var med och satte upp spelplaner­na, så Stefan var nöjd med att också få kunna använda planerna han varit med och satt upp.

– Stolparna tog flera timmar att gräva ner i sanden och så har vi satt upp skyddsnät och en del annat. Så det är kul att få vara här och njuta av det vi hjälpt till med att sätta upp.

Laget vann också den första matchen mot Hugo Junelind och William Snäll, med 2-0 i set. Setsiffror­na skrevs till 21-14, 21-18. Efter en tuff andra match, där duon förlorade det avgörande setet med 17-19, var de tvungna att vinna den sista gruppspels­matchen.

Beachvolle­y-sm är större än någonsin. Och redan den inledande speldagen kunde publiken i Tylösand se en spelare från Halmstad/hyltes guldlag från i våras.

ÄVEN MÅSTEMATCH­EN MOT Teodor Nilsson och Edvin Svärd avgjordes i tredje set, men den här gången var det inte jämt. Andreasson och Andersson vann med klara 15-8 och är därmed klara för tisdagens slutspel.

– Vi vet att vissa lag här kommer vi inte vinna över hur mycket vi än försöker. Men en bra lottning så är målet att åka ut i finalen och ge publiken en bra match, säger Stefan Andreasson.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? OVANT UNDERLAG. Stefan Andreasson, vanligtvis spiker i Halmstad/hylte, spelar Beachvolle­y-sm i U20-klassen tillsamman­s med Anton Andersson från Malmö.
Bild: JOHAN PERSSON OVANT UNDERLAG. Stefan Andreasson, vanligtvis spiker i Halmstad/hylte, spelar Beachvolle­y-sm i U20-klassen tillsamman­s med Anton Andersson från Malmö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden