Hallandsposten

Wille gnäggar, stampar och rusar upp på scen

MUSIK: VIKTIGT MED BAD MELLAN SPELNINGAR­NA

- ELISA AMORELLI

Wille Crafoords Hovturné firar tio år i sommar och förutom maskoten som föreställe­r en gud med hästsko får han också sällskap av artisterna Martin Stenmarck, Hanna Hedlund, Nils Berg, Olle Linder och Niklas Lind.

– Jag ser mest fram emot att spela med Hanna, hon sjunger otroligt fint och är en jäkligt härlig person. Sedan gick vi tillsamman­s och såg Martin Stenmacks show Syskonkärl­ek där han berättar om sin barndoms Robin Hood-drömmar. Så det är kul att ha med honom också på den ridande festivalen, så att han kan förverklig­a sina drömmar, säger Wille Crafoord.

Vad är det speciella med sommarturn­éer?

– Det är väldigt speciellt eftersom vi rider mellan spelställe­na. Vi brukar bada mellan varje spelning också, man hoppar av hästen och kastar sig ner i närmsta sjö när man får syn på att det blänker mellan bokträden.

Vad är ditt bästa turnéminne?

– Det är nog när jag spelade på en scen i Finland där man kunde kasta

”Vi rider mellan spelställe­na. Vi brukar bada mellan varje spelning också, man hoppar av hästen och kastar sig ner i närmsta sjö när man får syn på att det blänker mellan bokträden.”

WILLE CRAFOORD

sig i vattnet direkt från scenen. Där var jag med Justd 1994 – den berömda Vm-sommaren, då var det varmt.

Det värsta turnéminne­t då?

– För två år sedan i Skäralid regnade det så mycket så att hela scenen åkte omkull. Då fick vi ställa oss på gräset bland publiken i stället och sjunga min låt Som gjort för att bli regn och konstatera att ”vi har ju ändå vattentäta kroppar – vissa av oss blir ju rent av snyggare ju blötare vi blir”. Den kör vi alltid när det regnar.

Vilken låt kör ni alltid när det inte regnar då?

– Jag tycker om att spela Apan ser, apan gör. Den är en blandning av det jag har gjort i min solokarriä­r och det jag gjorde med Justd. Låten väver ihop de två världarna på ett bra sätt med en mix av jazz och hip hop.

Var finns den bästa publiken?

– I Skåne. Jag tror att hela Sverige samlas i Skåne på somrarna, så

det blir en väldigt bra mix av hela landslänga­n.

– Det är som att Sverige ställer sig på högkant under sommaren, och så faller alla ner i de södra delarna på grund av tyngdlagen. Och varför Sverige reser sig skulle man kunna dra ekivoka växlar på: Först reser sig landet på högkant och sommaren blir så härlig att tillslut så sprutar hela befolkning­en ut genom Treriksrös­et. Härligt va?

Mjo... okej. Nästa fråga: Vilken scen drömmer du om att få spela på?

– Det skulle vara mysigt att sitta i köket i Drottnings­holms slott och smågigga lite med kungafamil­jen. Det gör jag gärna.

Vad tar du alltid med dig när du åker ut på turné?

– Jag har fått en fin hemgjord staty föreställa­ndes någon slags gud som håller i en hästsko, den har blivit maskoten för hela hovturnén som ger tur. Den gången när det regnade så mycket att scenen gick sönder så hade jag glömt statyn. Det är ju verkligen ett bevis på att jag alltid ska ta med den.

Vad är det sista du gör innan du kliver på scenen?

– Vi alla samlas i en ring , tittar på Hovturnést­atyn och stampar med högerhoven, gnäggar, och rusar upp på scenen.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN ?? ANNORLUNDA UPPLADDNIN­G. Innan Hovturné- gänget börjar gigga samlas de i en ring, stampar med högerhoven och gnäggar, enligt Wille Crafoord. Maskoten (lilla bilden) är också alltid med.
Bild: MAJA SUSLIN ANNORLUNDA UPPLADDNIN­G. Innan Hovturné- gänget börjar gigga samlas de i en ring, stampar med högerhoven och gnäggar, enligt Wille Crafoord. Maskoten (lilla bilden) är också alltid med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden