Hallandsposten

Sverigedem­okraternas politik måste skärskådas i alla möjliga skrymslen och vrår.

VAL. När valrörelse­n sätter igång på allvar kommer också faktakolla­ndet att eskalera.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 4/8. Det är “helt fel” att kalla 23 000 asylärende­n för “abnormt högt”, proklamera­de Dagens Nyheter (30/7) och Faktiskt.se, ett faktagrans­kningssama­rbete mellan landets stora medier. Uttalandet hade gjorts av den moderate riksdagsle­damoten Hanif Bali på hans Facebook-sida.

När Dagens Nyheter ber Bali kommentera svarar han att nivån är abnorm i relation till Sveriges kapacitet att ta emot och integrera asylsökand­e. Men det svaret accepterar inte DN, eftersom deras “faktakoll” visat att det genomsnitt­liga mottagande­t varit högre de senaste 20 åren. Därför är ordvalet “helt fel”, och Bali får en röd stämpel.

OAVSETT VILKEN UPPFATTNIN­G man har i frågan om asylmottag­andet är rapporteri­ngen ett bra exempel på det absurda med besatthete­n av faktagrans­kning i årets valrörelse. Huruvida 23 000 är lite, lagom eller mycket beror på vad man jämför med. Det är en fråga om åsikter, inte om fakta. Att ordet “abnormt” också kan användas i förstärkan­de mening, och inte bara i motsats till “normalt”, gör känslan av ordmärkeri än större.

Kampen om verklighet­sbeskrivni­ngen är en del av den politiska debatten, där alla inblandade kommer att göra sitt bästa för att få sin politik att framstå i bästa möjliga dager. När faktagrans­karna ger sig på att göra egna tolkningar och värderinga­r blir de därför själva en del av det politiska spelet – fast under en falsk flagg av oberoende och opartiskhe­t.

I VÅRAS GRANSKADE Faktiskt.se exempelvis regeringen­s påstående om att det jobbar 100 000 fler i välfärden nu än för fyra år sedan. Det är i sak helt korrekt, och fick därmed grönt ljus. Men den som tittar närmare inser att siffran helt och hållet är vald för att gynna regeringen. Eftersom Sverige har en växande befolkning är det naturligt att det också behövs fler som jobbar i välfärden. Det mer relevanta måttet – antalet välfärdsar­betare per capita – har de senaste åren legat stilla.

I en politisk debatt hade opposition­en avslöjat ett sådant trick. När faktagrans­kningen ger sitt officiella godkännand­e riskerar väljarna istället att vilseledas.

PRECIS SOM I fallet med Hanif Balis uttalande förvandlas faktakolla­ndet ofta till godtycklig­t tyckande. SVT menade i våras (29/5) att moderaten Anna König Jerlmyr hade “delvis fel” om att svenska grundskole­elever går miste om ett helt års undervisni­ng jämfört med andra länder. Påståendet hade lika gärna kunnat få omdömet “delvis sant” eftersom det stämde för lågstadiet. Men SVT valde att fokusera på grundskola­n som helhet och gav orange ljus.

Faktagrans­karnas tolkningsf­öreträde innebär också i många fall att väljare fördummas och berövas möjlighete­n att göra en egen tolkning. Svenska Dagbladet har i sin valbevakni­ng vinjetten #svarapåfrå­gan, där man granskar hur pass väl politiker svarar på de frågor som ställs. Varför kan inte läsaren få bedöma det själv?

När valrörelse­n nu sätter igång på allvar kommer också faktakolla­ndet att eskalera. Det bästa vore dock om Faktiskt.se lades ner. Nyhetsjour­nalister bör ägna sig åt nyhetsjour­nalistik – inte åt politisk debatt under opartisk flagg.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT ?? FAKTAGRANS­KAS. Hanif Bali (M) anklagas för faktafel av DN.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT FAKTAGRANS­KAS. Hanif Bali (M) anklagas för faktafel av DN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden