Hallandsposten

Fortsatta problem på medicinkli­niken

HALMSTAD: Kommunals ordförande och två skyddsombu­d ger en helt annan bild än den som den biträdande sjukhusche­fen Lena Johansson målat upp.

- MIKAEL GAMM mg@hallandspo­sten.se

Lena Johansson, biträdande sjukhusche­f på Hallands sjukhus, förklarade tidigare i sommar att läget är bra på medicinkli­niken på Hallands sjukhus Halmstad. Charlotte Karlsson, ordförande i Kommunal Halmstad regionen, och skyddsombu­den och undersköte­rskorna Eva Nilsson och Denice Heimer beskriver dock en annan verklighet.

Trots att det tidigare i år både slagits larm och gjorts en anmälan till Arbetsmilj­överket, förklarade Lena Johansson, biträdande sjukhusche­f på Hallands sjukhus, för ett par veckor sedan att läget är bra på medicinkli­niken på Hallands sjukhus Halmstad.

HON BERÄTTADE DÅ att det inte fanns några större bekymmer med bemanninge­n, att det oftast funnits tillräckli­gt med vårdplatse­r och att hon inte fått några signaler om några arbetsmilj­öproblem.

Charlotte, Eva och Denice förklarar att vissa positiva förändring­ar skett sedan det slogs larm i början av året.

Bland annat har medicinkli­niken anställt transportö­rer i sommar som bland annat hjälper till med transporte­r av patienter. En annan förändring är att det nu finns tydliga direktiv om hur man ska prioritera när arbetsbela­stningen är hård.

Men när det gäller bemanninge­n och arbetsmilj­ön är tonen en annan och att det oftast funnits tillräckli­gt med vårdplatse­r håller varken ordförande­n eller någon av skyddsombu­den med om.

– Lena Johansson kan inte ha varit ute i verksamhet­en och sett hur det ser ut, säger Charlotte och Eva fyller i:

– De som jobbar på medicinkli­niken känner inte alls igen den bild som beskrivits tidigare och många blev väldigt upprörda.

– Läget för personalen har inte förändrats sedan i januari, säger Denice.

Det finns i dag cirka 400–450 anställda på medicinkli­niken, men det räcker inte förklarar de.

– MAN FÅR JOBBA extrapass och dubbelpass. Det kan bli så att man jobbar från kvart i sju på morgonen till kvart i tio på kvällen, eller kväll och sedan ett nattpass, säger Eva och Denice fyller i:

– Dubbelpass­en blir man ofta beordrad till, så när jag går till jobbet så vet jag inte när jag kommer att gå hem. Det gör att man lite går och gömmer sig när ens ordinarie arbetspass håller på att ta slut.

Även det faktum att medicinkli­niken har mycket ny personal ökar på arbetsbörd­an. Detta eftersom den personal som har mer erfarenhet tvingas ta extra ansvar.

Arbetsbörd­an på medicinkli­niken har sina konsekvens­er.

–Vi springer fortare för att patientern­a inte ska komma i kläm och vi riskerar att bli sjukskrivn­a. Sjuktalen är väldigt höga på kliniken, säger Denice.

Men arbetsmilj­öproblemen stannar inte där.

– Jag har hört klagomål om brist på raster och möjlighet att gå på toaletten. Även magont och oro för att man har glömt något under arbetspass­et har nämnts, säger Charlotte.

Denice plockar fram statistik över överbelägg­ningssitua­tionen under sommaren.

– Är siffrorna röda så handlar det om överbelägg­ning och som vi ser här så har det varit överbelägg­ning de flesta dagarna under sommaren, och det har sina konsekvens­er. Varje överbelägg­ning innebär en tuffare arbetsmilj­ö för personalen. Charlotte sammanfatt­ar läget. – Vi trivs med vårt jobb och tycker att det är roligt, men det är många av oss som inte kommer att orka längre och kommer söka sig bort. Anledninge­n till att verksamhet­en trots allt fungerar så bra är att de anställda är så lojala både mot varandra och mot patientern­a.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? ANNAN BILD. Charlotte Karlsson (t.v.), Eva Nilsson och Denice Heimer känner inte igen sig i biträdande sjukhusche­fens bild av läget.
Bild: JOHAN PERSSON ANNAN BILD. Charlotte Karlsson (t.v.), Eva Nilsson och Denice Heimer känner inte igen sig i biträdande sjukhusche­fens bild av läget.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? IRRITATION. Det var många på medicinkli­niken som blev upprörda när de läste Hallandspo­stens artikel.
Bild: JOHAN PERSSON IRRITATION. Det var många på medicinkli­niken som blev upprörda när de läste Hallandspo­stens artikel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden