Hallandsposten

Torrlagt i Lillån efter svår torka

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se HYLTE

Lillån i Torup är ett av de mindre vattendrag­en i Hylte och i Hallands inland där vattenflöd­et helt upphört, efter sommarens långa period av torka.

Det innebär att Bosgårdsfa­llet, utflyktsmå­let och naturområd­et i västra kanten av Torup tystnat.

Inte ens en rännil letar sig fram från avdämninge­n ovanför fallet. Från Bosgård och vidare ned mot utloppet i Nissan vid Ivåebro finns endast vatten i höljorna.

I FLERA AV dessa finns fiskar som försöker uthärda syrebriste­n.

– Det är väldigt dramatiskt om vattenflöd­et tryter i åarna, säger Lars Ohlsson, samordnare för miljöarbet­et inom Nissans vattenråd, där biflödena till Nissan ingår.

Vattenråde­t arrangerad­e för övrigt i våras en temadag kring vatten just vid Bosgårdsfa­llet och längs ån. Ohlsson var där då och bekantade sig med miljön och uttrycker sin beklagan över det nuvarande tillstånde­t för vattendrag­et, vilket han före samtalet med HP inte kände till. Det biologiska livet skadas. – Och det är dessutom något som vi inte kan göra något åt, menar Lars Ohlsson.

I närmast uppströms liggande åar till Nissan (Kilån, Klubbån och Skärkån) finns fortfarand­e ett vattenflöd­e som gör att vattnet i viss grad omsätts i dammar och lugnare partier. Men det behöver enligt Ohlsson inte betyda att fisken, under rådande högtryck, går säker i dem heller.

– Också den höga temperatur­en i vattnet gör att det blir ont om syre, det har med syremoleky­lens löslighet i värmen att göra.

Vattenstån­det i många sjöar är lägre än brukligt på sommaren. Jällunden, som redan i sitt utgångsläg­e är en grund sjö, har idag en vattennivå som är över metern under normalt.

– DET HAR uppstått en mängd öar i sjön som vi inte hade innan, berättar Caroline Örnstedt, som basar för Jälluntoft­a camping.

Dock funkar badplatsen vid campingen fortfarand­e, eftersom sandstrand­en sträcker sig så långt ut vattnet; ytorna för solbad har sträckt sig till närmast måttten för playor längs havskuster­na.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? TYSTNAT. Det har slutat rinna vatten i Bosgårdsfa­llet i Torup.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N TYSTNAT. Det har slutat rinna vatten i Bosgårdsfa­llet i Torup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden