Hallandsposten

Cykling på gata känns tryggare

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Erfarne tränaren i cykelklubb­en CK Bure, Mats Carlsson, välkomnar att det nu är lagligt att välja gatan i stället för cykelbanan. – Nu blir vi cyklister ett naturligt inslag i trafiken och mer synliga för bilister, säger han.

Från och med 1 augusti är det lagligt för cyklister att använda den vanliga vägbanan – även om det finns en cykelbana intill. Förutsättn­ingarna är att man måste ha fyllt 15 år och iakttar ”särskild försiktigh­et”. Dessutom är det enbart på vägsträcko­r med upptill max 50 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet som cyklister får välja bort cykelbanan.

EN I HALMSTAD som ger lagändring­en tummen upp är Mats Carlsson i cykelklubb­en Bure.

– Cykelbanor är bra om man håller sig i högst 20 kilometer i timmen, men cyklar man fortare än så är de ofta farliga – bland annat för att gående inte håller koll på vilken sida av det där strecket man ska gå på, säger han.

ÄVEN OM HAN själv klarat sig undan allvarliga olyckor säger Mats Carlsson att han är med om incidenter varje vecka.

– Folk som går i bredd med barnvagnar eller har hundar i koppel känner sig trygga på en gång/cykel–väg och verkar tro att alltsamman­s är en trottoar. Många gående har dessutom lurar i öronen och inte koll på vad som kommer bakifrån.

Mats Carlsson lyfter även fram att bilister som kör på cyklister när de ska korsa en genomgåend­e cykelbana efteråt alltid pratar om att ”cykeln dök plötsligt upp från ingenstans”.

–Om vi cyklister är mer synliga på gatan som en del av trafiken – så som det fungerar i Danmark – tror jag att många olyckor kan undvikas, säger han och tillägger:

– Men det är viktigt att också vi cyklister visar hänsyn. I trafiken är det egentligen ingen som har några rättighete­r – bara skyldighet­er.

Klas Elm som är vd för Svensk Cykling – en paraplyorg­anisation för en handfull olika cykelorgan­isationer – gläds också åt lagändring­en.

– Att cyklister hädanefter själva får välja om de vill cykla på gatan eller på cykelvägen är utmärkt och något vi slagits för länge, säger han.

Enligt honom har politikern­a

”Cykelbanor är bra om man håller sig i högst 20 kilometer i timmen, men cyklar man fortare än så är de ofta farliga.”

MATS CARLSSON

genomfört förändring­en efter att elcyklarna blivit fler och att det i storstäder­na blivit vanligare att folk cykelpendl­ar längre sträckor.

UTVECKLING­EN HAR LETT till större variation i hastighet mellan dem som trängs på cykelbanor­na.

– Vi måste komma till rätta med trängseln på storstäder­nas cykelbanor. Dessutom är cykling en viktig tävlingsoc­h motionsfor­m, säger Klas Elm.

Han poängterar nu att lagändring­en inte får tas som intäkt för att nedpriorit­era utbyggnade­n av cykelinfra­strukturen. Han efterlyser i stället fler och bredare cykelbanor.

– FLER CYKLAR kräver mer utrymme – och det måste ofta skapas på bekostnad av platsen som bilar tar.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? VÄLJER GATAN. Eftersom Mats Carlsson är van att cykla fort tycker han ofta att det är för farligt att cykla på gång- och cykelvägen.
Bild: LINA SALOMONSSO­N VÄLJER GATAN. Eftersom Mats Carlsson är van att cykla fort tycker han ofta att det är för farligt att cykla på gång- och cykelvägen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden