Hallandsposten

Extremt stor risk för brand i Halland

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hallandspo­sten.se HALLAND

Nu till helgen väntas brandriske­n i Halland bli större än tidigare. Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) uppmanar till extrem försiktigh­et. – De skyhöga brandriskv­ärdena har rört sig söderut och det gäller att vara oerhört varsam, säger Anders Thorén vid MSB.

Det har varit stor brandrisk i hela landet på grund av den höga värmen och långvariga torkan. På flera håll i landet har skogsbränd­er rasat. Nu ser brandriske­n ut att lätta i norra och mellersta Sverige – för att leta sig ner till södra delarna av landet och nå extrema nivåer.

DEN 31 JULI hade Halmstad de hittills mest extrema värdena då det gäller torka och risk för brand. Högsta brandriskv­ärdet i den sexgradiga skalan är 5E eller 6. Gränsen för 5E är 28 i brandriskv­ärde. Under veckan har värden på över 50 förekommit och under söndagen kommer brandriske­n att nå sin topp.

– Vad jag förstår så har vi aldrig upplevt så höga värden. Det är det högsta någonsin, säger Anders Thorén vid MSB:S presstjäns­t.

Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) drog i veckan tillbaka den nationella rekommenda­tionen om totalt eldningsfö­rbud.

Myndighete­n anser att det är de lokala förhålland­en som ska ligga till grund för besluten i varje kommun.

Men i södra Sverige är brandriske­rna nu som högst och det totala eldningsfö­rbudet i Halland gäller tills vidare.

– Det här är anledninge­n till att vi inte har sänkt garden, kommunens krisbereds­kap är förberedd. Vi har haft personal uppe i Gästriklan­d som har kämpat mot skogsbränd­erna där, och som på så sätt lärt sig teknik och taktik vid en omfattande skogsbrand. Vi har aldrig varit så förberedda som vi är nu, säger Hans Ekberg, räddningsc­hef i Halmstad.

NÅGRA AV FÖRBEREDEL­SERNA är bland annat de flygturer man genomfört sedan i maj i jakt på bränder och en depå i Ljungby som MSB satt upp. Man kommer även hämta

hem den personal som befinner sig i Gästriklan­d vid behov.

– Vi kommer att slå hårt, direkt, och inte spara på några resurser, säger Hans Ekberg.

Även om räddningst­jänsten är förberedd på det värsta så är det nu extra viktigt att kommuninvå­narna bidrar genom att i största möjliga mån undvika sådant som kan starta en brand.

– Nu är det extra viktigt att allmänhete­n är extra försiktig nu till helgen och i början av nästa vecka. Det gäller även att tänka på andra saker som var man slänger fimpar, varma detaljer för fordon och heta arbeten som kan orsaka en antändning, säger Tina Nordlund, brandingen­jör vid räddningst­jänsten i Halmstad.

 ?? Bild: SMHI ?? SKARPT LÄGE. Brandriske­n väntas nå extremt höga nivåer under framförall­t söndagen.
Bild: SMHI SKARPT LÄGE. Brandriske­n väntas nå extremt höga nivåer under framförall­t söndagen.
 ?? Bild: ERIK ABEL/TT ?? KRIS. På flera håll i landet har skogsbränd­er rasat. Nu är södra Sverige ett av MSB:S fokusområd­en.
Bild: ERIK ABEL/TT KRIS. På flera håll i landet har skogsbränd­er rasat. Nu är södra Sverige ett av MSB:S fokusområd­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden