Hallandsposten

LBVA har en plan om vattnet försvinner

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se LAHOLM

Vattenförs­örjningen i Laholm är god, trots att enskilda brunnnar på lantbruk sinar. Men LBVA har beredskap och planer för om vattnet skulle försvinna och behöva ransoneras.

När kommunen upprättade sitt lågintensi­va stabsläge var det många arbetsuppg­ifter att hantera och ett behov att få en överblick.

– Varningskl­ockorna hade börjat ringa med torka och sinande brunnnar. Vi loggar nu alla samtal om vattenbris­t för att få en överblick, säger stabschefe­n Karin Martini.

–Det är nog inte alla som rapportera­r in att de har brist på vatten utan löser situatione­n på bästa sätt själv. Det är främst i östra delen av kommunen vi noterat bristen i privata brunnar, säger Erland Björkman, tillförord­nad kommunchef.

SAMTIDIGT UPPGER LBVA att det finns en god tillgång i dricksvatt­entäkterna.

– Vattensitu­ationen för samhället i stort är inte allvarlig än, men den kan bli. Våra grundvatte­nnivåer ligger på det normala, säger Mattias Hultin, LBVA.

För en stor djurgård har de egna brunnarna sinat. I stabsläget har kommunen beslutat att stödja lantbruk och privatpers­oner för att motverka torkans följder.

– Vi har möjlighet att leverera från dricksvatt­entäkterna till djurbesätt­ningar om det sinar på lantbruken. Dock ska vi inte gå in och agera transportö­r när det finns ett privat näringsliv som kan ordna det och mäktar med, säger Erland Björkman.

PÅ LBVA HAR de dragit upp planer på hur de ska agera ifall grundvattn­et inte fylls på i höst och samhället blir utan vatten.

– Då är det troligt att bristen sker i ett område och inte påverkar hela kommunen, men vi har en plan för vattentran­sporter för att försörja drabbade områden, säger Mattias Hultin och fortsätter:

– Får vi ont om vatten kommer vi att sänka trycket i ledningarn­a och därefter stänga någon del på ledningsnä­tet och rationalis­era ut vattnet, säger han.

KOMMUNEN HAR ÄVEN varit i kontakt med Försvarsma­kten för att se vad det finns för beredskap och resurser när de väl kan behövas.

Stabsläget är tänkt att pågå en längre tid och försöker analysera och förutse alla delar av torkan men också när regnet väl kommer.

– När regnet väl kommer kan det komma mycket, då kan det finnas risk för översvämni­ngar i samhället när det kommer mycket på kort tid och marken inte kan ta upp det. Vi försöker nu titta på risker inför detta, säger Karin Martini.

Även socialtjän­sten uppges vara på tårna då brukare påverkas av värmen. Extra luftkondit­ioneringar har köpts in för att klara värmen och evakuering­splaner för boendena har setts över.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? INGEN FARA ÄN. Tillgången på vatten är god menar Mattias Hultin på LBVA, som har avtal med grannkommu­ner och kan ta in vatten om det behövs.
Bild: KENNY HJÄLTE INGEN FARA ÄN. Tillgången på vatten är god menar Mattias Hultin på LBVA, som har avtal med grannkommu­ner och kan ta in vatten om det behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden