Hallandsposten

Bank ger förmånliga lån till torkans offer

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Laholms sparbank har beslutat avsätta 10 miljoner kronor till särskilda lån för kunder som drabbats ekonomiskt av sommarens långvariga torka.

– Med anledning av den svåra torkan har vi beslutat att avsätta 10 miljoner kronor i en särskild pott för att hjälpa våra kunder inom lantbruket med förmånliga lån, säger Lars-göran Persson, vd på Laholms sparbank.

Lånen kommer att ges amortering­sfritt till en fast ränta på 0,9 procent under två år. Därefter måste lånen antingen lösas eller omförhandl­as.

– NORMALT BRUKAR lantbrukar­e som belånar sitt jordbrukss­töd få en rörlig ränta på 3–4 procent. Dessutom brukar de behöva amortera, säger Christer Henningsso­n, skogs- och lantbruksa­nsvarig på banken, som svar på frågan om hur förmånligt erbjudande­t är jämfört med ett ”vanligt” lån.

SENAST 14 SEPTEMBER måste lantbrukar­e, växtodlare och maskinstat­ioner som vill få del av de särskilda lånen skicka in en ansökan till banken.

Men erbjudande­t gäller inte alla. För att kunna få del av det måste man dels vara så kallad helkund hos Laholms sparbank, dels kommer en sedvanlig kreditpröv­ning göras. Dessutom måste man upprätta en handlingsp­lan för vad man har gjort och tänker göra för att lindra skadan.

– Vi har en del kunder som har hört av sig och varit bekymrade, men kanske att det borde ha varit ännu fler. Vi vill bjuda in till en dialog och få fler av våra kunder att höra av sig och diskutera hur vi kan lägga upp en väg ut ur detta, säger Christer Henningsso­n.

 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? LÅNGIVARE. Lars-göran Persson och Christer Henningsso­n vid Laholms sparbank vill hjälpa lantbrukar­e som drabbats av torkan.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE LÅNGIVARE. Lars-göran Persson och Christer Henningsso­n vid Laholms sparbank vill hjälpa lantbrukar­e som drabbats av torkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden