Hallandsposten

Fem frågor till...

- ANN KATRIN NORLING

...Tina Norén Örqvist från Kåphult som har flyttat till Portugal med maken Stenolof. Ni väntar upp till 50 graders hetta.

Hur är det?

– Jo tack, väldigt varmt, än så länge står temperatur­en på 44 grader. Normalt är här omkring 30 grader, men nu uppmanas vi av motsvarand­e svenska MSB att dricka vatten eller osötade drycker och hålla oss ifrån alkohol.

Hur klarar ni värmen?

– Det går rätt bra. Vi har eget hus i Beira Baixa som ligger i inlandet nära spanska gränsen och är ett av de varmaste områdena nu. Vi går upp vid 05.30-tiden och rastar hundarna innan det blir för varmt. Vid 09-tiden stänger vi fönsterluc­korna och öppnar dem först vid 18-tiden. Under tiden håller vi oss inne.

Vad gör ni då?

– Vi spelar alfapet och tränar på portugisis­ka språket. Jag skulle vilja baka men det går inte att ha ugnen på i värmen. Tiden går rätt fort faktiskt och jag sover en hel del på dagarna. Ibland måste jag ut och vattna tomaterna, jag har bredbrätta­t hatt på mig och vattnar snabbt. Nätterna är varma, de kan vara uppåt 25 grader, och det stör sömnen.

Är portugiser­na lika svettiga?

– Just nu ser jag några gummor i hattar och med spannar på huvudet som går ute. Folk jobbar på förmiddaga­rna och håller sig inne efter klockan 12.00. Portugiser­na är väldigt omtänksamm­a. Det finns en outtalad regel att äldre, gravida och barn går först i köer i butiker och apotek. De tar värmen lugnare än vi. Sten-olof och jag har hamstrat vatten och mat i kylen, men det gör inte portugiser­na. Allt fungerar som vatten och el. Den enda faran är om det skulle börja brinna.

Ni flyttade i september 2017. Hur trivs ni?

– Alldeles underbart. Det enda är saknaden efter våra barn och föräldrar. Men vi har haft besök av dem och väntar fler besök.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden