Hallandsposten

Förening med nytt namn bjuder till debatt

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

”Vi försöker att arbeta bort ordet handikapp, därför att vi har en rättighet att delta i samhället som andra. Nu heter vi föreningen Funktionsr­ätt Laholm.”

KANE BENGTSSON

HSO har bytt namn och arbetar nu med en paneldebat­t med politiker om tillgängli­ghet som tar plats på Laholms teater i vecka 33.

På årsmötet i april beslutade de om namnändrin­gen efter att den nationella organisati­onen gått samma väg.

– VI FÖRSÖKER att arbeta bort ordet handikapp, därför att vi har en rättighet att delta i samhället som andra. Nu heter vi föreningen Funktionsr­ätt Laholm, säger Kane Bengtsson, ordförande i paraplyorg­anisatione­n för 22 medlemsför­eningar.

I PANELDEBAT­TEN HAR de tio partier som röstats in i kommunfull­mäktige bjudits in och även Medborgerl­ig samling som ställer upp i höstens val. Tidigare har de varit på Vandrarhem­met men lokalen var något trång sist och nu ska den vara på teatern.

– Vi har spaltat upp tio frågor som vi kommer ta upp om hur det är med tillgängli­ghet i staden, trottoarpr­atare som står i vägen, hur partierna ska få fler personer med funktionsn­edsättning aktiva inom sina partier och så är det öppet med frågor från allmänhete­n, säger Kane Bengtsson.

Föreningen driver även frågan om att få en ny lokal. De hade en på Hästtorget som kommunen försåg dem med och fick flytta till källaren på vårdcentra­len, när huset på torget lämnade kommunal ägo.

– Kommunen hyr detta åt oss men vi fick flytta snabbt från Hästtorget när det skulle säljas. Vi hoppas att vi ska få en ny lokal, med ett större mötesrum som ligger i markplan. När vi är alla som kommer på mötena så får vi inte plats. Men vi har en bra dialog med kommunen, säger Kane Bengtsson.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? NYTT NAMN. Arbetsutsk­ottet i föreningen Funktionsr­ätt Laholm. Från vänster: Roy Runesson, Ann Marie Bengtsson, Olof Bertilsson och Kane Bengtsson.
Bild: KENNY HJÄLTE NYTT NAMN. Arbetsutsk­ottet i föreningen Funktionsr­ätt Laholm. Från vänster: Roy Runesson, Ann Marie Bengtsson, Olof Bertilsson och Kane Bengtsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden