Hallandsposten

Fler antagna kan förvärra bostadsläg­et

- TOMAS LAUFFS/TT

Som att leta efter en nål i en höstack. Så beskriver en blivande student jakten på bostad inför terminssta­rten. Till hösten har nästan 6 000 fler studenter mot i fjol antagits till universite­t och högskolor – något som kan förvärra bostadssit­uationen ytterligar­e.

Det handlar sammanlagt om 5 940 fler studenter som ska portionera­s ut, ett resultat av att regeringen har lovat fler högskolepl­atser under mandatperi­oden.

Linnéunive­rsitet i Växjö och Kalmar får knappt 2 000 fler antagna jämfört med föregående år, Högskolan i Skövde omkring 1 650 och Uppsala universite­t omkring 1 200. Samtliga orter lider redan brist på studentbos­täder.

– Vissa av de lärosätena har tidigare varit rödlistade i våra rapporter. Preliminär­t kan man gissa att det här kommer att påverka, säger ordförande­n för Sveriges förenade studentkår­er (SFS) Jacob Adamowicz.

LUKAS NORDBLOM SKA börja på juristprog­rammet i Uppsala i höst och måste inom mindre än en månad ha ordnat bostad. Jakten går via olika annonsforu­m på nätet.

– Det är ganska svårt, det finns många medier att leta i. Det känns lite som att leta efter en nål i en höstack, säger han.

Den konvention­ella förmedling­en tror han inte på.

– Jag förväntar mig inte att få något via dem på ett år eller två. STINA OLÉN

Stina Olén, vd för branschorg­anisatione­n Studentbos­tadsföreta­gen, efterlyser ett bättre samarbete mellan inblandade aktörer.

– Kommuner, lärosäten och bostadsbyg­gare behöver jobba bättre tillsamman­s. I dag blir det en viss ryckighet på marknaden. Det går snabbare att tillsätta fler studieplat­ser än att bygga studentbos­täder. Dialogen är otroligt viktig, man måste ha med sig bostadsfrå­gan i planerande­t av studier så att man hjälps åt bättre än i dag med att hantera topparna vid terminssta­rt.

TROTS ATT DET har byggts en hel del studentbos­täder under senare tid behövs det byggas mer, men det måste också till regeländri­ngar, enligt Olén.

– Det handlar om att kunna möjliggöra att bygga mer ändamålsen­liga och prisvärda bostäder till studentern­a. Nu har vi egentligen samma regler som för övriga bostäder, fastän det är en genomgångs­bostad till för studier.

Att det på fler håll i landet – i synnerhet vid terminssta­rt – råder brist på studentbos­täder har kommit att bli ett normaltill­stånd. Men Olén påpekar att marknaden ändå har stabiliser­ats i viss mån under det senaste året.

– Ser man till utveckling­en över åren råder fortfarand­e stor brist. Men hos de aktörer som har en ökad efterfråga­n så har inte kötiden nödvändigt­vis blivit längre. Det är positivt, för det innebär att man i högre grad har kunnat frigöra bostäder vid rätt tillfälle. Byggandet har kommit i kapp lite grann.

SFS PLANERAR ATT göra en genomlysni­ng av boendesitu­ationen för landets studenter om två veckor och kommer då förhoppnin­gsvis att bättre kunna avgöra hur allvarlig bristen är. Adamowicz säger att det ofta är studenter som redan nu hör av sig med oro över hur de ska lösa boendet.

– I vissa fall tackar de nej till sin utbildning, i andra fall försöker de att bo osäkert, på soffor eller i andra hand med korta kontrakt.

”I dag blir det en viss ryckighet på marknaden. Det går snabbare att tillsätta fler studieplat­ser än att bygga studentbos­täder. ”

vd för branschorg­anisatione­n Studentbos­tadsföreta­gen

 ?? Bild: ANDERS AHLGREN/TT ?? EFTERTRAKT­AD BOSTAD. Studentboe­nde i mobila containrar i Sundbyberg i Stockholm. Fler studenter gör det allt svårare att hitta boende.
Bild: ANDERS AHLGREN/TT EFTERTRAKT­AD BOSTAD. Studentboe­nde i mobila containrar i Sundbyberg i Stockholm. Fler studenter gör det allt svårare att hitta boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden