Hallandsposten

Forskare: ”Gör om polisens regelverk för vapen”

- TT

Polisforsk­aren Johannes Knutsson är kritisk till de nuvarande reglerna, från 1969, som reglerar när svenska poliser får använda sina skjutvapen. – Jag är förundrad över att ingenting har hänt ännu, säger han.

Johannes Knutsson, professor emeritus på Politihøgs­kolen i Norge, har arbetat med polisforsk­ning sedan mitten på 1970-talet och gjort flera granskning­ar av polisens användning av skjutvapen.

Han har i många år hävdat att det svenska regelverke­t för hur polisen får använda vapen är föråldrat och krångligt. 2005 konstatera­de han och Annika Norée, docent i straffrätt på Stockholms universite­t, i en rapport att svensk polis skjuter mer i nödvärn jämfört med andra nordiska länder. De tror att det beror på rätten att skjuta, som till stor del regleras av en kungörelse från riksdagen från 1969.

– Skjutkungö­relsen försätter svensk polis i svåra situatione­r. Jag har pratat med oerhört många skjutinstr­uktörer och de är helt eniga med mig i frågan, säger Knutsson.

De senaste tio åren har 20 personer avlidit efter skott från polisen i Sverige. I jämförelse har endast fyra personer avlidit mellan 2002 och 2016 i Norge. Och i Finland har sju personer dött sedan år 2000.

KNUTSSON GÖR INGEN hemlighet av att han tycker att den norska modellen är bäst. Där har polisen vapnen i bilarna och det krävs en order från ett befäl för att ta fram dem, så länge det inte är en akut situation. Att avväpna svenska poliser låter sig inte göras nu när de väl har beväpninge­n, men svensk polis borde studera den finska modellen, anser han.

Flera villkor måste vara uppfyllda för att svensk polis ska få skjuta. Till exempel ska polisen om möjligt skjuta varningssk­ott.

I FINLAND BEHÖVS inte varningssk­ott, man ska endast skjuta för att få effekt. I Finland skjuter polisen inte lika ofta mot en person i nödvärn.

– Svensk polis måste i en snabb och dynamisk situation bocka av ett antal villkor, innan de får skjuta. I det finländska regelverke­t kan du snabbt avgöra om det är en situation där det är rätt att skjuta, och då kan du skjuta tidigt. Det gör att du inte behöver skjuta verkanseld, du kan få en effekt om du skjuter bredvid, säger Knutsson och fortsätter:

– I Sverige går du igenom alla de där villkoren, och då blir det ofta nödvärn av det hela. När du skjuter för att klara livhanken är risken mycket större att det blir dödlig utgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden