Hallandsposten

Besvikelse efter

ZIMBABWE: OPPOSITION­EN VÄGRAR ATT ACCEPTERA VALRESULTA­TET

-

Den sittande presidente­n Emmerson Mnangagwa från Zanu-pf har enligt valkommiss­ionen vunnit presidentv­alet. Han fick 50,8 procent av rösterna, medan utmanaren Nelson Chamisa och hans parti MDC fick 44,3 procent.

”Även om vi har splittrats av valet så är vi förenade i våra drömmar. Det här är en nystart”, skriver Mnangagwa i ett inlägg på Twitter.

MEN OPPOSITION­EN VÄGRAR att acceptera valresulta­tet som man anser är manipulera­t. Nelson Chamisa twittrar att valkommiss­ionen måste släppa ”de faktiska, bekräftade resultaten” som godkänts av partierna.

På fredagen avbröt kravallpol­is en planerad presskonfe­rens med Chamisa i Harare, men tillät den sedan att hållas som planerat. Mnangagwa fördömde polisens tillslag och Chamisa kommentera­de att Zanu-pf fick panik för att de vet att de fuskat till sig valsegern.

Det finns fog för opposition­ens misstankar om valfusk, säger Zimbabwekä­nnaren Henning Melber vid Nordiska Afrikainst­itutet.

– Sifforna är inte övertygand­e. I några distrikt kom tre fjärdedela­r av rösterna de sista två timmarna på valdagen. Det är suspekt, för att inte tala om att det är fysiskt omöjligt för så många att rösta på två timmar. Det finns också exempel på distrikt där det finns runt 20000 röstberätt­igade, men 80000 har röstat.

HAN PÅPEKAR OCKSÅ att valkommiss­ionen, som är statlig och inte oberoende, stängt ner sin webbsida så att ingen har tillgång till siffrorna.

Och Chamisa har inte direkt bidragit till att minska spänningar­na.

– Han har bett om problem. Redan dagen före valet sade han att han skulle bli president och att alla andra valresulta­t skulle ifrågasätt­as, något han upprepade när han röstade i söndags. I tisdags, innan rösterna var räknade, gick han ut och sade att resultaten var manipulera­de och det var det som ledde till demonstrat­ionerna där sex personer dog.

Inte mycket gott kan komma ur valet i Zimbabwe, enligt forskaren Henning Melber. –Det är väldigt tragiskt. Speciellt för vanliga zimbabwier som verkligen förtjänar bättre.

SJÄLVA VALDAGEN FÖRFLÖT lugnt, något som gav hopp om en annan framtid i Zimbabwe. Men de senaste dagarna har sociala medier fyllts av sorg, besvikelse och en känsla av att vara tillbaka på ruta ett, med en ny Mugabe vid makten. Melber tror dock inte att det kommer att bli några stora folkliga protester.

– Jag skulle bli väldigt förvånad. Zimbabwier­na har lärt sig en hård läxa. Om de skulle ge sig ut på gatorna skulle polis och militär

 ??  ?? TURBULENT. Under fredagen avbröt kravallpol­is en planerad presskonfe­rens med opposition­sledaren Nelson Chamisa, men tillät den sedan att hållas. Chamisa panik eftersom de vet att de fuskat till sig valsegern
TURBULENT. Under fredagen avbröt kravallpol­is en planerad presskonfe­rens med opposition­sledaren Nelson Chamisa, men tillät den sedan att hållas. Chamisa panik eftersom de vet att de fuskat till sig valsegern

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden