Hallandsposten

Våldsdåd mot invandrare oroar

- PONTUS AHLKVIST/TT

En rad våldsdåd med förmodat främlingsf­ientliga förtecken skapar oro och ilska i Italien. Men inrikesmin­ister Matteo Salvini från invandring­sfientliga Lega kallar påståenden­a om ökad rasism ”nonsens” – och riktar i stället sin vrede mot kriminella invandrare.

Den 22-åriga diskuskast­aren Daisy Osakue var ute och gick i närheten av sitt hem i Turin i måndags då hon fick ett ägg kastat på sig av en man i en förbipasse­rande bil. Ägget träffade Osakues öga och hon fick föras till sjukhus, där det konstatera­des att en bit skal fastnat i hornhinnan. Skadan kan påverka hennes medverkan i friidrotts-em i Berlin nästa vecka.

Angreppet på Osakue, född i Italien med nigeriansk­a föräldrar, är ett i raden av våldsdåd mot invandrare och personer med invandrarb­akgrund i Italien de senaste veckorna. Förra helgen tros en marockansk man ha blivit ihjälslage­n i Aprilia söder om Rom sedan han kraschat med bilen efter att ha jagats av personer som anklagade honom för stöld.

Bara dagar dessförinn­an misshandla­des en 19-årig senegales av en grupp ungdomar som skrek rasistiska tillmälen i Palermo på Sicilien. Samma vecka sköts en 33årig fabriksarb­etare från Kap Verde i norditalie­nska Vicenza.

DE MÅNGA ATTACKERNA med förmodat rasistiska motiv sammanfall­er med italienska regeringen­s allt mer aggressiva tonläge mot invandrare. Inrikesmin­ister Matteo Salvini från främlingsf­ientliga Lega har önskat diskuskast­aren Osakue god bättring – samtidigt som han förnekar att Italien har ett problem med ökande rasism.

– Invandrare begår ungefär 700 brott om dagen i Italien, nästan en tredjedel av det totala antalet. Det är den enda krisen jag tänker bekämpa

som minister, sade han under en presskonfe­rens i måndags, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

ANDERS BERGMAN, författare och expert på italiensk höger- och vänsterext­remism, anser att kopplingen mellan regeringen­s hårda migrations­politik och den senaste tidens våld är tydlig.

– Det är klart att om man trissar upp tonläget och pekar ut en massa människor som kriminella och brottsling­ar, då kommer det att finnas folk som så att säga går hela vägen, säger han.

Han får medhåll av Stefano Ceccanti, professor i statsveten­skap vid La Sapienza-universite­tet i Rom och parlaments­ledamot för Demokratis­ka partiet, som tillhör opposition­en. Rasismen är inte ny, men får sannolikt vind i seglen av den förda politiken, tror han.

– Situatione­n har inte uppkommit med den här regeringen, den existerade redan förut. Problemet är att regeringen i någon mån legitimera­r de här aggression­erna, säger han.

VÅLDSVÅGEN HAR INTE bara väckt opposition­ens vrede. Tidigare i veckan riktade FN:S flyktingor­gan UNHCR kritik mot regeringen i Rom och uppmanade de styrande att tona ned sin retorik i invandring­sfrågor. Att Salvini skulle lyssna på FN är dock inte sannolikt, tror Anders Bergman.

–Legas väljare, och opinionen som partiet stödjer sig på, kräver att man ska föra en så här hård politik gentemot migranter.

En fingervisn­ing om hur lyhörd Salvini är för kritiken kan möjligen återfinnas i ett Twitterinl­ägg från förra söndagen, då han lade ut ett citat inspirerat av Benito Mussolini på fascistled­arens födelsedag: ”Så många fiender, så mycket ära.”

 ?? Bild: ALESSANDRO DI MARCO/AP/TT ?? UTSATT. 22-åriga diskuskast­aren Daisy Osakue utanför sjukhuset i Turin. En man i ett förbipasse­rande fordon kastade ett ägg på henne. Ägget träffade i ögat.
Bild: ALESSANDRO DI MARCO/AP/TT UTSATT. 22-åriga diskuskast­aren Daisy Osakue utanför sjukhuset i Turin. En man i ett förbipasse­rande fordon kastade ett ägg på henne. Ägget träffade i ögat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden