Hallandsposten

Bin Ladins familj: Vi skämdes

- TT

I en första intervju efter terrordåde­n i USA 2001 uttalar sig Usama bin Ladins mamma om sin son. – Varför kastade han bort allt på det sättet?

Alia Ghanem säger i intervjun med The Guardian att hon aldrig kunde tänka sig att hennes son kunde bli jihadist.

– Vi blev otroligt upprörda. Jag ville inte att något av det här skulle hända.

Alia Ghanem beskriver det som att det varit ”mycket svårt” att vara ifrån sonen, som hon beskriver i positiva ordalag.

– Han träffade människor som i princip hjärntvätt­ade honom i tidiga 20-årsåldern, säger mamman, och fortsätter:

– Jag sade alltid till honom att hålla sig borta från dem, och han medgav aldrig för mig vad han höll på med, eftersom han älskade mig så mycket.

HON HAR TIDIGARE inte velat prata offentligt om sonen, den forne alqaidaled­aren som sköts ihjäl av amerikansk­a soldater i Pakistan 2011.

Familjen berättar, i hemmet i Saudiarabi­en, att den sista gången de såg honom var i Afghanista­n 1999.

Den brittiska tidningen har fått tillstånd från Saudiarabi­ens styre för att prata med Usama bin Ladins mamma och bröder, som tillhör en av landets mest inflytelse­rika familjer. Två av hans halvbröder var med vid intervjun. En person som var utskickad av regeringen satt med och lyssnade.

HALVBRODER­N AHMAD säger att familjen efter terrordåde­n i USA tidigt, inom 48 timmar, visste att Usama bin Ladin låg bakom.

– Från den yngste till den äldste, vi skämdes alla över honom. Vi visste att det här skulle leda till fruktansvä­rda konsekvens­er för oss alla, säger brodern.

När mamman lämnar rummet säger Ahmad att hon inte vill komma med anklagelse­r mot sonen.

– Hon känner bara till den goda pojken, den sida vi alla såg. Hon fick aldrig lära känna hans jihadistsi­da, säger han till The Guardian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden