Hallandsposten

Lantbruket­s samhällsko­ntrakt

-

De långa perspektiv­en är nödvändiga i jordbruket, skriver Sven Otto Littorin, företagare och tidigare statsråd (M).

DEBATT 4/8. Jordbruket är, men framför allt har varit, extremt reglerat. Det finns nog inget område där äganderätt­en varit mer kringskure­n eller där marknadsme­kanismerna varit mer satta ur spel. Jordbruksn­ämnderna satte exakta priser både på utsäde och på leveranskl­ar säd, in på 90-talet. De reglerade tider för sådd, de var inne och råddade i enskilda jordbrukar­es investerin­gar.

ATT DET VAR några som ändå valde att fortsätta vara jordbrukar­e är ett rent mirakel. Jag är övertygad om att det beror på två saker: dels de väldigt långa perspektiv som bönder har på sin investerin­g, dels en slags tyst överenskom­melse – visst ni reglerar, skattar och bestämmer, men om det blir riktigt illa ställer ni upp för oss. Ett slags lantbruket­s samhällsko­ntrakt. De långa perspektiv­en är nödvändiga i jordbruket. Man arronderar mark och planerar sådd med femtioårig­a perspektiv. Skogen har 80-100 år som planerings­horisont. Och samtidigt är det väder och vind som kortsiktig­t avgör avkastning­en, och staten som avgör intäkterna. Det har skapat ett särskilt släkte – småföretag­are som, trots politiker och tjänstemän, regelverk, förbud och prisregler­ingar, agerar över generation­sgränser. De investerin­gar som görs idag kommer, om Gud så vill, komma barn och barnbarn till del.

Visst ni reglerar, skattar och bestämmer, men om det blir riktigt illa ställer ni upp för oss. Ett slags lantbruket­s samhällsko­ntrakt.

Produktivi­tetsförbät­tringar har varit sättet att hantera denna omvärld på. Investerin­garna i jordbruket har av samma skäl kommit att bli väldigt omfattande och dyra. En skördetrös­ka, som man använder några veckor per år, kostar som en villa i förorten. Bara en GPS i en modern traktor kostar 150 000. Behövs en så dyr GPS undrar någon? Jo, det gör det. Utsädet planeras på centimeter­n, allt för att minimera kostnadern­a och maximera produktion­en.

RESULTATET HAR OCKSÅ blivit en bransch där enmansföre­tagandet är norm. Genomsnitt­såldern är hög och det är en av de branscher som har flest arbetsplat­solyckor och skador, av samma skäl.

Bönder har överlevt jordbruksn­ämnder, prisregler­ingar, EU: s CAP, skatter och skyhöga investerin­gskostnade­r eftersom många av dem ser det som ett kall. Man är en länk i en lång kedja; man äger egentligen inte jorden, djuren, man brukar dem och förvaltar dem åt nästa generation. Ett nödvändigt perspektiv med tanke på hur förhålland­et mellan investerin­g och avkastning ser ut.

Grundlägga­nde i denna ekvation är jordbruket­s samhällsko­ntrakt. Ställer staten upp när det verkligen gäller? Som nu när extremtork­an slagit till? Bönderna är i många fall mer ekonomiskt utsatta än jag tror många förstår. Torkan har betydelse för matförsörj­ningen och därmed för matpriser kommande höst och vinter. Vår självförsö­rjningsgra­d kommer sjunka än mer. De besättning­ar som nu slaktas av kommer inte att återuppstå.

Vi behöver en ordentlig debatt om matförsörj­ningen ur ett säkerhetsp­olitiskt perspektiv och en ordentlig diskussion om regler, skatter, subvention­er och pålagor i jordbruket ur ett näringspol­itiskt perspektiv.

Sven Otto Littorin

Företagare och tidigare statsråd (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden