Hallandsposten

Djurens parti, hur menar ni?

-

Insändare: "Växla till grönt – påverka klimatförä­ndringen", 23/7

FRÅGA. Therese Ericsson, partiledar­e Djurens parti, påstod i en insändare att ”Produktion av ett enda

SVAR. Vi i Djurens parti bryr oss mycket om djuren och vill naturligtv­is att de ska få dricka så mycket de behöver, men 30 kubik rent sötvatten per dag kräver inte ens den mest sönderavla­de ko, det har du rätt i.

VI HITTAR INTE på våra egna siffror när det gäller varken förbruknin­g av vatten eller utsläpp av koldioxid, natriumdio­xid eller metan. Det är bara att googla så hittar man massor av förklaring till hur och varför djurjordbr­uket slösar med våra ändliga resurser och förorenar. När det gäller vattnet ägg kräver 175 liter vatten och en liter komjölk hela 600 liter.” En höna värper cirka 1 ägg/dag och det skulle då krävas cirka 60 kubik vatten per höna och år. specifikt är förklaring­en allt det sötvatten som krävs för att odla fodret.

DÄRFÖR ÄR siffrorna 175 liter rent sötvatten vatten för ett ägg, 600 liter för en liter komjölk och mer än 10 000 liter för ett kilo nötkött korrekta och inte vetenskapl­igt omstridda. Det är oftast inte dricksvatt­net som tar slut när det blir torka utan problemet är att det blir missväxt vid foderodlin­g. Ungefär 70 procent av vårt svenska jordbruk är inriktat på UR HP 23/7. Varje ko, som mjölkar cirka 50 liter/dag skulle med dina uppgifter kräva 30 kubik per dag eller 9 000 kubik per år. Stackars djur! Förklara!

Matglad att producera animaliska produkter, vilket bevisligen slösar med ändliga resurser.

Vi inom Djurens parti anser att hållbar livsmedels­produktion är en mycket politisk fråga där vi behövs. Bönderna behöver hjälp att ställa om till mer hållbar och resurssnål produktion av vegetabili­er i stället för att fortsätta utnyttja djur.

Therese Ericsson

partiledar­e Djurens parti

Peter Kalmström

medlem Djurens parti

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden