Hallandsposten

Anders intresse för öar blir en ny bok

VARBERG: EFTER DE SVENSKA OCH DANSKA ÖARNA ÄR DET NORGES TUR

- Folk.familj@hallandspo­sten.se

Det har berättats förut men tål att upprepas. Hur ett barndomsin­tresse leder vidare och skapar spännande och intressant­a sidospår. För Varbergslä­karen Anders Källgård började det med frimärken. Hans specialite­t var frimärken från de brittiska kolonierna och en dag skrev han till postmästar­en på Pitcairn, ön i södra Stilla havet dit några av myterister­na på Bounty tog sin tillflykt 1790 och vars ättlingar fortfarand­e lever på ön. Det tog ett år men till slut kom ett brev, jodå, visst fick gossen köpa frimärken men han var tvungen att betala i moraknivar i stället för med pengar.

Anders fick sina frimärken, postmästar­en sina utmärkta svenska knivar och de båda fortsatte sin brevväxlin­g.

– Allt började egentligen med frimärkena och Pitcairn, säger Anders som beskriver sig som en inbiten ö-älskare, men med viss självinsik­t:

– ÖAR I ALLMÄNHET är väldigt speciella. Jag har nog en lite mer romantisk syn på ö-livet än de flesta som bor på öar. Jag vet förstås att det kan vara eländigt och tufft men samtidigt är det något visst med att vara kringflute­n av vatten. Öar är avgränsade, precis som vi människor.

Arbetet med den kommande boken, enligt författare­n själv ett pionjärarb­ete, har pågått i några * Född: I Göteborg 1958.

* Bor: I Varberg.

* Familj: Fru och fyra söner.

* Yrke: Läkare och författare.

* Intressen: Öar! Har skrivit bland andra Myterister­nas ättlingar, Öar, Danmarks, Färöarnas och Grönlands öar, Sveriges öar och Nära Nauru. Var med och bildade Isisa, Internatio­nal Small Islands Studies Associatio­n på Bahamas 1992 och deltog nyligen i årets konferens i Leeuwarden-terschelli­ng i Nederlände­rna. Samlar fortfarand­e frimärken samt är biodlare. år. Idén föddes för många år sedan när han flög från Svalbard och såg Norge från ovan.

– Det var underbara öar som jag knappt visste fanns.

TILL SIN HJÄLP har han haft ett drygt tusental norrmän som på olika sätt bidragit till boken med allt från informatio­n och berättelse­r till husrum och båtturer. Som vanligt har den pensionera­de teckningsl­äraren och konstnären Johnny GR Ahlborg illustrera­t boken.

– Det finns ingen heltäckand­e bok om norska öar men jag har läst det som jag kommit över, intervjuat och pratat med många norska öbor, och besökt Norge många gånger.

MÅNGA GÅNGER MOTSVARAR ganska exakt 24 ö-resor. En ansenlig siffra för någon som lätt blir sjösjuk och helst undviker flyg.

– Jag har åkt jättemycke­t natttåg genom Norge och det fungerar väldigt bra. Hurtigrutt­en är också ett smidigt sätt att ta sig fram på. Båtarna är så stora och stabila att sjögången knappt märks.

En period arbetade Anders som skärgårdsd­oktor norr om polcirkeln. På lediga stunder samlade han material, läste och skrev.

Vid något tillfälle besökte han en skola med en skolklass och pratade med dem. Deras lärare undrade om barnen hade någon fråga till den svenske doktorn och Anders fick besvara tre frågor.

– De undrade hur gammal jag var, om jag var en kändis och om jag kände till Ullared! Det var vad de var mest intressera­de av, skrattar han.

Arbetet med Norges öar går in på upploppet. Boken blir Anders Källgårds nionde men säkerligen inte den sista. Nya idéer bubblar redan inom honom.

MELLAN RESOR OCH skrivande arbetar Anders som överläkare på smärtrehab­ilitering på sjukhuset i Varberg. Just nu är det semester och skrivarstu­gan i gårdshuset bredvid bostaden på Platsarna är uthyrt till sommargäst­er så här års. Det innebär att Anders har tid att ägna sig åt familjen, de fyra sönerna är alla hemma i sommar. Men han ligger inte på latsidan för det. Lite pill återstår med boken och sedan väntar nästa projekt.

– Det bästa med att bli klar med en bok är att man kan se framåt mot nästa projekt. Jag är ju i den åldern att jag sprungit mitt bästa lopp för flera år sedan, men jag har inte skrivit min bästa bok ännu. Det finns flera idéer som jag funderar kring men jag har inte bestämt mig för vad, säger ö-vännen som dock vägrar ge någon vink om kommande bokplaner.

ANNA MI MATZÉN

 ?? Bild: ANNA MI MATZÉN ?? LIVSLÅNGT INTRESSE. Anders Källgård blev tidigt intressera­d av öar och människorn­a som bor på dem. Han har tidigare skrivit om Sveriges och Danmarks öar och under hösten kommer en bok om Norges öar.
Bild: ANNA MI MATZÉN LIVSLÅNGT INTRESSE. Anders Källgård blev tidigt intressera­d av öar och människorn­a som bor på dem. Han har tidigare skrivit om Sveriges och Danmarks öar och under hösten kommer en bok om Norges öar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden