Hallandsposten

KULTUR & NÖJE. Cirkusskol­a i Norre katts park – varje dag

KULTUR: MYCKET ATT SE KRING PARKER, GATOR OCH TORG

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Under torsdagen startade festivalen med temat ”Sthlm streetdage­n”, och eftermidda­gen bjöd på en rad olika shower. Först ut var artisten Dynamike från Kanada. Han har varit verksam som ”street performer” sedan han var 16 år gammal, och i dag är han 38 år.

– Jag föll för ”street performanc­e” när jag var på en känd gatufestiv­al i Kingston i Kanada för många år sedan – Busker Festival. Under den tiden var jag gymnast men ville utvecklas och blev då gatuartist, säger Michael Bonnici, som han egentligen heter.

UNDER SHOWEN BJÖD artisten upp folk från publiken – som sedan medverkade under hela föreställn­ingen. Besökarna fick allt från musik, konster och jonglering med både machetes och motorsåg.

– Under mina år som gatuartist DYNAMIKE har jag besökt 30 länder och haft över 5 000 shower. De här konsterna kan jag väldigt väl, säger kanadensar­en.

Och Dynamike var populär, showen lockade både vuxna och barn. Är det första gången som du är i Sverige?

– Ja, och det är jättekul! Jag gillar att stötta städer som anordnar event som dessa, och publiken brukar vara i samma storlek som i dag. Nu fortsätter turnén mot Helsingör i Danmark, säger han.

UTÖVER GATUARTIST­ER bjuder stadsfesti­valen på en rad olika kulturella evenemang.

Och under fredagen övades det för fullt på cirkusskol­an.

– Det är första gången som jag är med, och det roligaste är att jonglera med ringar. Det svåraste är att jonglera med käglor, säger Colin Dukuly, 9 år från Fyllinge.

Cirkusskol­an är till för barn mellan 9-16 år och pågår varje dag under Gatufestiv­alen. På söndag är det dags för uppvisning i Norre katts park.

– Det är jättekul att lära sig olika konster, men det är lite nervöst inför uppvisning­en, säger Tyra Hallberg, 14 år från Harplinge. Skulle du vilja fortsätta med cirkus efter det här?

– Kanske inte hela tiden men någon gång ibland hade varit kul, säger Tyra.

Festivalen fortsätter i dag under temat ”Ankomst-dagen”, och avslutas i morgon med ”Park-dagen”.

Nu är det fest i stan, Gatufestiv­alen arrangeras för 23:e året i rad. På Stora torg invigdes trevlighet­erna med gatuartist­er från hela världen. – Come on Halmstad - let’s party! säger showmannen Dynamike.

”Under mina år som gatuartist har jag besökt 30 länder och haft över 5000 shower”

 ??  ?? FEST I STAN. Vid invigninge­n var Dynamike från Kanada med och visade sina konster. Varje dag pågår även cirkusskol­an i Norre katts park - på söndag har barnen uppvisning.
FEST I STAN. Vid invigninge­n var Dynamike från Kanada med och visade sina konster. Varje dag pågår även cirkusskol­an i Norre katts park - på söndag har barnen uppvisning.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ??
Bild: JOHAN PERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden