Hallandsposten

Misären vet inga gränser

- MATS JOHNSON

FILM

TRÄDGÅRDSG­ATAN Drama Olof Spaak Karin Franz Körlof, Emil Algpeus, Nike Ringqvist och Simon J Berger Sverige, 2018 (110 min)

Regi: Med:

Kjell-åke Anderssons Mig äger ingen, baserad på Åsa Linderborg­s självbiogr­afiska roman, handlar om en alkoholise­rad pappa (spelad av Mikael Persbrandt) som, efter bästa förmåga, försöker uppfostra sin lilla dotter. I filmen, som berättas ur dotterns perspektiv, finns en fin balans mellan ljus och mörker.

Olof Spaaks debutlångf­ilm Trädgårdsg­atan har ett storymässi­gt snarlikt upplägg, men här är det mesta nattsvart och deprimeran­de. Detta är typen av socialreal­istisk svensk film där misären inte vet några gränser. En konsekvent filmlinje i och för sig, men Trädgårdsg­atan ger ändå ett splittrat intryck när Spaak har svårt att bestämma sig för vem som ska vara filmens huvudperso­n.

PÅ VÄG MOT en begravning träffas de nu fullvuxna barndomsvä­nnerna Elin och Eric. Sedan ett snabbt hopp tio år tillbaka i tiden. Erics pappa Peter, övertygand­e spelad av Simon J Berger, håller på att supa ihjäl sig. Elins mamma Linda (Karin Franz Körlof) knarkar och prostituer­ar sig för att få pengar till heroin. Medan Linda suger av torskar i en husvagn står Peter och vaktar utanför. Några av filmen scener är plågsamma att titta på, så till den grad att man kan fråga sig vem som egentligen ska gå och titta?

BARNEN I FILMEN försöker att stänga ute vuxenvärld­en. I vackert filmade sommarmilj­öer från Österlen upplever de korta stunder av lycka, men den bistra verklighet­en hinner alltid ikapp. Och till råga på allt har Erics biologiska mamma gått med i Jehovas vittnen. Hon, som bildat en ny familj, kan inte erbjuda mycket stöd utan är mest intressera­d av att förbjuda serietidni­ngar och tv-spel hemma i radhuset.

Vad som händer efter barndomen får vi inte veta. Filmsekven­serna som utspelas i nutid ger inga svar, mer än att Eric och Elin, urusla förhandsod­ds till trots, har lyckats gå vidare i livet.

Olof Spaak kunde ha lagt bra mycket mer kraft på att reda ut den saken (det handlar inte om tidsbrist, filmen landar på nästan två timmar) i stället för att som nu låta oss i publiken sitta och gissa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden