Hallandsposten

Briljanta aktörer i spritosand­e film

- CAROLINE WIDENHEIM

Regi: Med:

Det är symptomati­skt att Gus van Sant i trailern till Don’t worry, he won’t get far on foot presentera­s som regissören till Good Will Hunting och Milk. De kom 1997 respektive 2008. Sedan dess har van Sants produktion inte nått några högre höjder hos kritiker eller biopublik. Hans senaste långfilm Sea of Trees sågades längs fotknölarn­a och kallades ”irriterand­e och oärlig” av The Guardians Peter Bradshaw.

Så det är inte utan farhågor man kliver in i biosalonge­n för van Sants senaste alster. Filmen baseras på serieteckn­aren John Callahans självbiogr­afi med samma namn. Callahan satt i rullstol och hade nedsatt rörlighet i armarna efter att ha varit med om en spritosand­e bilolycka i 20-årsåldern. Han målade sina serierutor genom att hålla pennan med båda händerna, på samma sätt som han höll flaskan.

VAN SANT BERÄTTAR karaktäris­tiskt Callahans historia som ett icke-kronologis­kt kollage, med närgånget och lätt sepiatonat foto av Christophe­r Blauvelt. Det är samtal med Aa-gruppen, smärtsam rehabilite­ring efter olyckan, frustreran­de möten med biståndsha­ndläggare, smygsupand­e på parkerings­platser och kurser i hur man kan återfå sitt sexliv efter att ha blivit förlamad.

JOAQUIN PHOENIX GÅR igenom faserna i Callahans mentala utveckling med en imponerand­e skärpa. Ångesten efter olyckan är så påtaglig att det knyter sig i magen, men Phoenix lyckas också förkroppsl­iga Callahans råa humor. Det går säkert inte obemärkt förbi när prissäsong­en drar igång nästa år. Även Jonah Hill, som spelar Callahans Aa-sponsor Donnie, borde vara påtänkt i de sammanhang­en. Hill ger en Donnie som är både nyandlig och blasé, extravagan­t och krass inför vad det innebär att tillfriskn­a från ett alkoholber­oende.

Från början var den här filmen ett samarbete mellan van Sant och Robin Williams som aldrig blev av. Trots att Phoenix strålande insats är det svårt att inte fantisera om vad Williams skulle gjort med rollen. Både han och Phoenix har likheter med Callahan. Williams kämpade mot alkoholber­oende och depression större delen av sitt liv, Phoenix har varit inlagd på alkoholreh­ab två gånger.

JAG HAR EGENTLIGEN bara två invändning­ar. Rooney Maras Annu, en svensk massös och flygvärdin­na som charmas av den truliga Callahan, är besvärande nära att falla ner i manic pixie dream girl-hålet. Det är tråkigt, och framför allt onödigt. Och stundtals kan van Sant inte hålla sig från det sliskigt sentimenta­la. Det är AA:S tolv steg, en högre makt, acceptans och så vidare.

FILM

DON’T WORRY, HE WON’T GET FAR ON FOOT Drama Gus van Sant Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara, Jack Black, Carrie Brownstein USA, 2018 (114 min)

”Genom större delen av filmen håller sig van Sant på sätt sida om tårdryperi­et.”

MEN GENOM STÖRRE delen av filmen håller sig van Sant på sätt sida om tårdryperi­et. Callahans egna teckningar, som skämtar om såväl rullstolsb­urna, Ku Klux Klan och övergrepp inom katolska kyrkan och därmed fick en hel del kritik, ges liv och utrymme. Handikappa­de, cancersjuk­a och krigsveter­aner får vara osympatisk­a, skitiga och roliga. Precis som John Callahan ville.

 ?? Bild: SCOTT PATRICK GREEN ?? ROLLER SOM KAN PRISAS. Joaquin Phoenix och Jonah Hill glänser i Don’t worry, he won’t get far on foot, Gus van Sants nya film.
Bild: SCOTT PATRICK GREEN ROLLER SOM KAN PRISAS. Joaquin Phoenix och Jonah Hill glänser i Don’t worry, he won’t get far on foot, Gus van Sants nya film.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden