Hallandsposten

Klimatet kan inte vänta

-

Det är hög tid att öka takten på omställnin­gen till en hållbar matprodukt­ion, skriver konsument och finansmark­nadsminist­er Per Bolund, Miljöparti­et.

DEBATT 6/8. Sommaren 2018 har värmerekor­d slagits världen över. I Sverige har larmen duggat tätt om bönder som räds nödslakt av djur på grund av brist på foder. Skördarna från Sveriges åkrar väntas bli minst 30 procent mindre än ett normalår. Torkan blottar vår sårbarhet och ger oss skäl att se över hur vår livsmedels­försörjnin­g ska se ut. Miljöparti­et anser att politiska reformer behövs för att både säkra vår mat i ett förändrat klimat och samtidigt minska dess miljöpåver­kan.

DEN EKOLOGISKA PRODUKTION­EN i Sverige har ökat, men inte alls lika snabbt som efterfråga­n. Regeringen har redan satt nya mål; 30 procent av den svenska jordbruksm­arken och 60 procent av den offentliga livsmedels­konsumtion­en ska vara ekologisk år 2030 - ett viktigt steg i omställnin­gen.

En fjärdedel av svenskens klimatpåve­rkan idag orsakas av mat, våra val spelar därför roll.

En positiv förändring är att vegetarisk­a produkter börjar bli ett vanligt inslag i våra matvanor. Konsumente­r har visat att vi är förändring­sbenägna. En fjärdedel av svenskens klimatpåve­rkan i dag orsakas av mat, våra val spelar därför roll. Exempelvis minskar en vegetarisk rätt istället för en köttbasera­d klimatpåve­rkan med runt hälften.

DEN MAT VI äter kan bli en del av lösningen. Men då behövs politiska förslag som stödjer och möjliggör att Sverige i än snabbare takt ställer om till en klimatsmar­t och säker försörjnin­g av mat. Och det behövs nu. Klimatet kan inte vänta.

DÄRFÖR VILL MILJÖPARTI­ET;

• Införa ett nationellt mål för självförsö­rjningsgra­d på 80 procent jämfört med dagens 50 procent. Vi vill öka livsmedels­produktion­en, lantbruket ska bli mer motståndsk­raftigt och mindre importbero­ende.

• Öka takten för en omställnin­g mot ett ekologiskt jordbruk. Vi vill att målet för certifiera­d ekologisk jordbruksm­ark ska höjas till 40 procent för år 2030. Samtidigt vill vi fördubbla nuvarande anslagen så att fler lantbrukar­e kan bli ekologiska.

• Främja utveckling­en av nya vegetarisk­a livsmedel och odling av proteingrö­dor.

• Minska matsvinnet genom att förbjuda större aktörer som hanterar livsmedel att slänga ätbar mat samt införa obligatori­um för kommuner att samla in matavfall.

• Införa ny skatt på importerat ”fulkött”, köttet som framställt­s med rutinmässi­gt användande av antibiotik­a i förebyggan­de syfte till friska djur. Skatten kommer inte innebära någon extra kostnad för dem som använder antibiotik­a ansvarsful­lt för att behandla sjuka djur, vilket är praxis i Sverige.

Konsument och finansmark­nadsminist­er

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden