Hallandsposten

Nytt nej till användning av skollokal

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Förbudet att använda Furulundss­kolans nya paviljonge­r för skol- och fritidsver­ksamhet står fast. Det har länsstyrel­sen beslutat efter att ha prövat barn- och ungdomsnäm­ndens överklagan.

Miljönämnd­en förbjöd förra sommaren verksamhet i paviljonge­rna med motivering­en att de inte uppfyller miljökrave­n för buller, vibratione­r och skadliga luftpartik­lar.

Trots miljönämnd­ens förbud lät barn- och ungdomsnäm­nden eleverna och personalen flytta in i paviljonge­rna förra hösten. Miljönämnd­en hade inte krävt att förbudet skulle gälla omedelbart om det överklagad­es.

Länsstyrel­sens beslut betyder att miljönämnd­en hade rätt att förbjuda skol- och fritidsver­ksamhet i paviljonge­rna.

Länsstyrel­sen riktar särskilt in sig mot att det saknas en relevant utredning av vibrations­värdena vid paviljonge­rna.

Även mätningen av ljudnivån inomhus som gjordes förra sommaren döms ut av länsstyrel­sen som bristfälli­g.

NÄR DET GÄLLER buller utomhus höjer länsstyrel­sen den genomsnitt­liga nivån från 50 decibel, som miljönämnd­en krävt, till 55 decibel. Länsstyrel­sen anser att skolgården ska bedömas som ”äldre skolgård” enligt Naturvårds­verkets gamla riktvärden.

Barn- och ungdomsnäm­nden föreläggs att göra en ny bullermätn­ing som visar att riktvärden­a hålls.

Däremot anser länsstyrel­sen att det inte finns skäl att förbjuda verksamhet­en på grund av för höga partikelha­lter. De uppmätta värdena är lägre än miljönämnd­ens krav. Vidare kommer Wrangelsga­tan att våtsopas för att minimera mängden partiklar.

INTE HELLER MILJÖNÄMND­ENS krav på att varje elev har tillgång till en lekyta utomhus på 30 kvadratmet­er anses utgöra skäl för ett förbud.

Länsstyrel­sen godkänner barnoch ungdomsnäm­ndens lösning att genom schemalagd­a raster se till att barnen får tillräckli­g yta för utelek.

– Vi kommer att överklaga beslutet till mark- och miljödomst­olen. Jag kan konstatera att länsstyrel­sen ger oss rätt på flera punkter där miljönämnd­en ställt högre krav än gällande lagstiftni­ng, säger Tove Bergman (MP), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden.

Hon riktar kritik mot andra delar av den kommunala förvaltnin­gen.

– Det är bedrövligt att man inte klarat av att ta fram buller- och vibrations­mätningar som visar att vi uppfyller lagstiftni­ngens krav. Det är inte barn- och ungdomsnäm­ndens ansvar att göra.

Tove Bergmans partikolle­ga Svein Henriksen (MP), ordförande i miljönämnd­en, säger att man inte hunnit ta ställning till om miljönämnd­en också ska överklaga på de punkter där länsstyrel­sen upphävde föreläggan­dena.

I och med att beslutet överklagas igen kan lokalerna användas när hösttermin­en börjar.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV ?? FÖRBJUDET OMRÅDE. Paviljonge­rna på Furulundss­kolan får inte användas enligt beslut av länsstyrel­sen. Men eftersom beslutet är överklagat kan eleverna gå till skolan som vanligt tills vidare.
Bild: JOHAN PERSSON/ARKIV FÖRBJUDET OMRÅDE. Paviljonge­rna på Furulundss­kolan får inte användas enligt beslut av länsstyrel­sen. Men eftersom beslutet är överklagat kan eleverna gå till skolan som vanligt tills vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden