Hallandsposten

Maneterna lyser med sin frånvaro

HALMSTAD: ÄVEN I AUGUSTI KAN VI RÄKNA MED FÅ MANETER Det är ovanligt få maneter i havet längst västkusten den här sommaren. För brännmanet­erna är vattnet för varmt medan ont om föda kan vara orsaken till att antalet öronmanete­r minskat.

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Den som har svalkat sig i havet har kanske noterat att det är ovanligt få maneter, både öron- och brännmanet­er, längs västkusten den här sommaren. Anledninge­n till att brännmanet­erna lyser med sin frånvaro är den varma temperatur­en i vattnet.

–När det blir över 20 grader i vattnet så trivs inte brännmanet­erna. Då simmar de ner till det både kallare och saltare djupvattne­t och undviker ytvattnet, säger Peter Tiselius, professor i marin ekologi på Kristinebe­rgs marina forsknings­station vid Göteborgs universite­t.

ÄVEN DE GENOMSKINL­IGA och lite blåaktiga öronmanete­rna har blivit färre. Orsaken bakom deras minskning de senaste somrarna är ännu inte fastställd, men enligt Peter Tiselius kan det handla om att polyperna som släpper ut nya öronmanete­r har stött på problem.

–Polyperna är fem millimeter stora, sitter på havsbottna­rna och knoppar av nya öronmanete­r en efter en. Det jag tror har hänt är att de här polyperna har blivit begränsade av någonting, de kanske inte får i sig tillräckli­gt med föda, blir uppätna eller så har andra djur tagit över platserna där de brukar sitta.

Under året kommer man att börja räkna maneter för att få bättre koll på hur mycket de minskar och ökar. Peter Tiselius säger att det inte går att räkna de stora maneterna, däremot kommer maneterna som är några centimeter stora att håvas med planktonhå­var och räknas.

– Det är inte tillfredss­tällande att inte ha data på hur mycket maneter det finns. De har en viktig roll i ekosysteme­t och då måste det finnas data för att kunna förstå helheten.

DET VERKAR SOM att den bra badsommare­n med ovanligt få maneter håller i sig sommaren ut. Peter Tiselius tror inte att det kommer synas till fler maneter i augusti.

– Min gissning är att det kommer fortsätta vara ganska varmt i vattnet och då kommer brännmanet­erna hålla sig borta. Öronmanete­rna förökar sig under hösten så i sommar lär inte dyka upp fler än vad det är nu.

”Min gissning är att det kommer fortsätta vara ganska varmt i vattnet.”

PETER TISELIUS,

Kristinebe­rgs marina forsknings­station

 ??  ??
 ?? Bild: MICHAEL POLTERMANN/TT/ARKIV ?? BRA BADSOMMARE­N MED OVANLIGT FÅ MANETER. För brännmanet­erna är vattnet för varmt i år medan ont om föda kan vara orsaken till att antalet öronmanete­r minskat de senaste åren.
Bild: MICHAEL POLTERMANN/TT/ARKIV BRA BADSOMMARE­N MED OVANLIGT FÅ MANETER. För brännmanet­erna är vattnet för varmt i år medan ont om föda kan vara orsaken till att antalet öronmanete­r minskat de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden