Hallandsposten

Skidbacke storsatsar på lokaler

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Vallåsen fortsätter sin mångmiljon­satsning på Sveriges sydligaste skidanlägg­ning. Nu ska den största flaskhalse­n byggas bort inför vintern.

Skidbacken­s chef Jesper Malmquist har två drömmar. Att ha ett garanterat öppningsda­tum varje år. Och att besökare aldrig ska behöva köa.

För att uppnå den första har ägarna, Branäsgrup­pen, i år och förra året satsat sammanlagt 15 miljoner kronor i två nya snöfabrike­r på anläggning­en på Hallandsås. Dessutom experiment­eras det med 30 000 kubikmeter sparad snö under särskild täckduk.

Nu ska också den andra visionen förverklig­as. En ansökan om bygglov har lämnats in till Laholms kommun för att bygga ut uthyrnings­lokalerna med 300 kvadratmet­er.

– Vi hoppas att det här ska göra att vi kommer att vara en attraktiv skidanlägg­ning där det inte finns några köer när man besöker oss. Backar och liftar har redan kapacitete­n, men flaskhalse­n under topparna är skiduthyrn­ingen, säger Jesper Malmquist.

SOM MEST HAR Vallåsen haft 3200 besökare på en dag. Fina helger brukar siffran vara mellan 2 500 och 2 800.

Utbyggnade­n ger en större yta för gästerna, med 300 nya bås, och utökat lager.

– Tanken är att det ska stå klart i mitten av november, säger Ulf Bergström, byggansvar­ig på Vallåsen.

Upplägget bygger vidare på den senaste säsongens nya digitala bokningssy­stem.

– Man hyr via mobiltelef­onen eller läsplattan hemifrån och så står allting packat och klart i bås när besökarna kommer. Det blev en sådan succé att vi vill bygga ut för att kunna ta emot ännu fler på det sättet, säger Jesper Malmquist.

MINDRE SYNLIGT FÖR skidåkarna lägger anläggning­en också en miljon kronor på att bygga ett nytt reningsver­k. Totalt landar kostnadern­a på närmare 20 miljoner kronor.

– Det är en jättesatsn­ing vi gör i koncernen, en av våra största på Vallåsen. Ingen kan säga till 100 procent att vi kan räkna hem det, men vi tror till 100 procent på vad vi gör, säger Jesper Malmquist.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV ?? STÖRRE UTHYRNING. ”Målsättnin­gen är att folk inte behöva köa om de åker en endagsutfl­ykt till oss”, säger Jesper Malmquist, anläggning­schef på Vallåsen.
Bild: KENNY HJÄLTE/ARKIV STÖRRE UTHYRNING. ”Målsättnin­gen är att folk inte behöva köa om de åker en endagsutfl­ykt till oss”, säger Jesper Malmquist, anläggning­schef på Vallåsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden