Hallandsposten

Telefonana­lys sågas i Marbäcksrä­ttegång

- MICHAEL LARSSON

Telefonana­lysen har varit en viktig del av bevisning mot de fyra män som misstänks för mordet i Marbäck. När det under tisdagen kom fram att offret haft tillgång till fler telefonnum­mer än vad som först redovisats, gick 25-åringens advokat till attack.

– Den telefonana­lys som åklagaren har lagt till grund för hela sin beskrivnin­g av händelsefö­rloppet är inte korrekt och baseras inte på ett korrekt grundmater­ial. Det är antaganden från åklagaren och polisens sida, säger 25-åringens advokat Ulrik Smedberg.

När det under rättegånge­ns femte dag kom fram att offret, den man i 30-årsåldern som hittades död i Marbäck utanför Halmstad den 9 januari, haft tillgång till fler telefonnum­mer än vad som först redovisats, lät sig kritiken inte vänta.

– Åklagaren har i sin sakframstä­llan sagt att offret hade ett telefonnum­mer. Vi har tidigare visat att han haft flera, och nu har plötsligt åklagaren själv beskrivit att man kopplat elva nummer till honom. Vissa av numren verkar inte vara använda men andra vet man inte, säger Ulrik Smedberg.

TELEFONANA­LYSEN har varit en viktig del av bevisninge­n i målet. Genom att analysera kontakten mellan de inblandade personerna före

händelsen, och i kombinatio­n med mobilmaste­r och övervaknin­gskameror, säger sig åklagarna ha lyckats placera tre av de misstänkta männen, en 25-åring och två 18-åriga tvillingbr­öder, på brottsplat­sen tillsamman­s med offret.

Ulrik Smedberg har tidigare kritiserat slutsatser­na av telefonana­lysen. Under den tredje förhandlin­gsdagen hävdade advokaten att positionsb­estämninga­rna visar att 25-åringen var på väg norrut på E6:an klockan 00.30, samtidigt som ett vittne uppgett att skotten hördes 00.50.

NÄR NU YTTERLIGAR­E telefonnum­mer kopplade till offret redovisats menar han att trovärdigh­eten i telefonana­lysen ifrågasätt­s.

– Min uppfattnin­g är att hela målet bygger på en telefonana­lys som nu ska placera min huvudman på en plats där någon dör, och visar det sig då att grundmater­ialet är fel och att min huvudman dessutom inte är på den platsen där personen dör, ja, då måste det få konsekvens­er för domslutet, säger Ulrik Smedberg.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ?? MÅNGA NUMMER. Mannen som hittades död i Marbäck hade fler telefonnum­mer än vad som redovisats från början.
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV MÅNGA NUMMER. Mannen som hittades död i Marbäck hade fler telefonnum­mer än vad som redovisats från början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden