Hallandsposten

Helikoptra­r i beredskap – stor brandrisk

-

”Det som kan hända är att vi får en brand som sprider sig fort och att vi får svårt att kontroller­a den”

Onsdag förväntas bli en av sommarens varmaste dagar och brandriske­n förväntas vara extremt hög – totalt eldningsfö­rbud råder fortfarand­e.

– Det som kan hända är att vi får en brand som sprider sig fort och att vi får svårt att kontroller­a den, säger Magnus Ericsson, brandingen­jör i beredskap på räddningst­jänsten i Halmstad.

Den långtgåend­e torkan under sommaren har gjort att marken är oerhört torr. Det tillsamman­s med ökande vindar har skapat en alarmerand­e hög brandrisk i Halland enligt räddningst­jänsten.

– Det är en sexa på en femgradig skala. Det är inte helt vanligt att vi har det, säger Magnus Ericsson.

Brandriske­n har varit så hög en gång tidigare under sommaren, men nu väljer räddningst­jänsten att gå ut med en ytterligar­e varning.

– Det är så mycket material som är torrt i marksiktet och med lite vind som kommer i byar kan vi komma att ha en väldigt hög brandsprid­ningshasti­ghet.

Sedan bränderna i Dalarna kunnat kontroller­as har Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) valt att basera två brandbekäm­pningsheli­koptrar i Växjö.

– Vi har en direktkana­l dit om vi skulle behöva hjälp, om de inte behövs mer på andra platser.

Men Magnus Ericsson vill också rikta en eloge till allmänhete­n, som respektera­t eldningsfö­rbudet.

– Jag är oerhört tacksam för det. Jag skulle vilja säga att vi haft väldigt lite bränder. Och kan vi köra ända in i kaklet utan att sänka garden skulle det vara fanatiskt.

MICAEL THERNSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden