Hallandsposten

S vill ha ”närtrafik” från de små orterna

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Socialdemo­kraterna i Hylte vill införa kompletter­ingstrafik i kommunen, enligt samma modell som i Ljungby.

VAL 2018

Den helt ”egna” kollektivt­rafiken kostade Ljungby kommun 2,5 miljoner kronor förra året. I Hylte skulle volymerna, enligt Ronny Löfquist, bli hälften så stora och därmed kosta hälften så mycket.

– Det har vi med vår ekonomi råd med, säger han.

Förslaget finns i vad S benämner som landsbygds­program, inför valet i september. Det går ut under onsdagen som postutskic­k till hushållen och presentera­s också av S-politikern­a på en del mindre orter denna vecka.

Löfquist nämner Jälluntoft­a, Femsjö, Drängsered och Långaryd med flera som påtänkta för trafiken, orter där det inte finns någon kollektiv busstrafik idag.

HYLTE KOMMUN SKA, enligt S förslag, köpa in ”närtrafik” för bland annat dessa orter från Hallandstr­afiken. Trafiken läggs i tidtabell och avgår enligt denna om någon beställnin­g på trafiken skett i förväg. Resenären betalar enligt länstrafik­ens vanliga biljettaxa.

Ljungby har 14 sådana turer, bland annat till och från Bolmsö, Bolmstad och Bassarås. Dessa kompletter­ande turer – med buss eller taxi – tar resenärern­a till Ljungby eller annan närmare tätort, till Lidhult i Bassaråsfa­llet.

Det flesta av dessa linjer går endast en dag mot slutet av veckan, på förmiddage­n och med hemresa vid lunchtid, och fungerar därmed i praktiken som en ”handlingsr­esa” inför helgen.

S HYLTE ANGER i sitt program ”affären, till sjukvården eller vidare resa med ordinarie kollektivt­rafik” som funktion för ”Närtrafik Hylte”.

– Jag tror att detta går hem i första hand hos äldre och yngre, säger Löfquist och tillägger att han också hoppas att detta ska kunna lägga grunden för att på nytt få en taxirörels­e i Hylte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden