Hallandsposten

Hökafältet­s snabba förändring fascinerar

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Vilka växter och djur har redan intagit de nyskapade sanddynern­a på Hökafältet och vad händer härnäst i reservatet? Två vandringar under Västerhavs­veckan var tänkta att ge allmänhete­n svar på det.

Först ut var Naturskydd­sföreninge­n i Södra Halland som i går eftermidda­g bjöd in intressera­de på en upptäcktsf­ärd bland Hökafältet­s sanddynor. Men värmen ställde till det, ingen orkade ge sig ut och vandra i den 30-gradiga hettan. I stället fick föreningen­s Margareta Lindgren, pensionera­d biolog och före detta miljöstrat­eg på Laholms kommun, visa Hallandspo­stens reporter runt.

TORKAN HAR GJORT att blommorna lyser med sin frånvaro bland dynerna. I stället breder den vackra blågröna strandråge­n ut sig.

– Den har rötter som kan bli 5–6 meter långa så den klarar sig bra, säger Margareta Lindgren.

Hon tycker att det är fantastisk­t hur snabbt naturen har läkt ihop spåren efter de stora maskinerna som användes för att återskapa sanddynern­a och, inte minst, efter de hårda vinterstor­marna för tre och ett halvt år sedan.

– Till exempel har det nu bildats en fördyn där stormarna hade gjort ett stup mellan sanddynern­a och stranden.

I EFTERMIDDA­G FÅR alla intressera­de en ny chans att vandra runt på Hökafältet med guide. Då är det Länsstyrel­sen i Halland som informerar om förändring­arna. Både de hittillsva­rande och de kommande.

– Vi har fått pengar från regeringen­s våtmarkssa­tsning till att återskapa våtmarker i våra naturreser­vat. En gammal inventerin­g har visat att det tidigare fanns våtmarker på Hökafältet med höga värden av biologisk mångfald, berättar Magnus Redegard, en av myndighete­ns naturvårds­handläggar­e.

FÖR ATT KUNNA återskapa de forna våtmarkern­a på Hökafältet behöver man sätta igen de grävda dikena så att vattenflöd­et stoppas och vattnet stannar kvar i marken.

– Eftersom marken inte längre används till det den en gång torrlades för, vilket troligen var skogsbruk, tycker vi att man i stället kan återskapa den miljö som fanns här tidigare, säger Magnus Redegard.

När det arbetet kommer igång, och var den nya våtmarken exakt ska anläggas, är ännu inte bestämt.

 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? ÖVERLEVARE. Trots torkan frodas strandråge­n bland Hökafältet­s sanddyner. Den planterade­s en gång i tiden för att hålla sanden på plats, berättar Margareta Lindgren.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ÖVERLEVARE. Trots torkan frodas strandråge­n bland Hökafältet­s sanddyner. Den planterade­s en gång i tiden för att hålla sanden på plats, berättar Margareta Lindgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden