Hallandsposten

Jorden riskerar att bli ett växthus

- TT

Den globala uppvärmnin­gen riskerar att föra in jordens atmosfär i ett växthuslik­nande tillstånd, eller ”hothouse earth”. Det skriver forskare i en ny studie från bland annat Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universite­t.

Även om alla länder minskar utsläppen av växthusgas­er är det svårare att hålla den globala uppvärmnin­gen under 1,5–2 grader än man tidigare trott, enligt den internatio­nella studien som publiceras i Proceeding­s of National Academy of Sciences (PNAS).

Tillstånde­t kan innebära en temperatur­ökning på 4–5 grader och en förhöjd havsnivå på 10–60 meter. Vissa platser på jorden kommer då att bli obeboeliga. Kustområde­n och områden som redan i dag är varma drabbas värst.

”Det saknas politisk vilja.”

OWEN GAFFNEY, Stockholm Resilience Centre

– De stora höjningarn­a av havsnivåer­na kommer vi att se när isarna på Antarktis och Grönland smälter. Grönland har tillräckli­gt med is för att höja havsnivåer­na 6–7 meter och Antarktis is kan höja dem 60–70 meter. De havsnivåhö­jningar vi redan ser är en effekt av issmältnin­g på Grönland och Antarktis, säger Owen Gaffney som är analytiker och kommunikat­ör vid Stockholm Resilience Centre.

I STUDIEN KONSTATERA­S att det är nödvändigt att kraftigt påskynda övergången till en utsläppsfr­i världsekon­omi.

– Alla världens länder måste förbinda sig att bli koldioxidn­eutrala. All teknik finns på plats för att klara det. Alla företag och städer skulle, ganska enkelt, kunna halvera sina utsläpp till år 2030. Det skulle till och med vara enkelt att få bort 73 procent av de fossila bränslena, säger Owen Gaffney.

Men det viktigaste, enligt Gaffney, är att ändra beteenden och öka människors medvetenhe­t om klimathote­t. Och att återplante­ra skog på planeten, i en massiv och aldrig tidigare skådad omfattning.

– Vi har alla verktyg vi behöver för att minska utsläppen men det saknas politisk vilja för att få det att hända tillräckli­gt snabbt.

FÖR NÄRVARANDE LIGGER den globala genomsnitt­stemperatu­ren på lite mer än en grad över förindustr­iella nivåer och stiger med 0,17 grader per decennium.

– Vad vi ännu inte vet är om klimatsyst­emet kan ”parkeras” nära två grader över förindustr­iella nivåer, i enlighet med Parisavtal­et, säger forskaren Hans Joachim Schellnhub­er enligt ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden