Hallandsposten

Regeringen vill rusta upp brandförsv­aret

- TT

Efter att de viktigaste släcknings­insatserna för sommarens skogsbränd­er är avklarade föreslår regeringen flera åtgärder för framtida brandbekäm­pning.

Rent konkret behövs mer materiel, mer utbildning för räddningst­jänsten och förstärkni­ng av det luftburna brandstöde­t, för att Sverige i framtiden ska vara bättre rustat för att bekämpa skogsbränd­er, enligt inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) vid en pressträff i Rosenbad i Stockholm.

Materielen kan till exempel handla om slangar, motorsågar och annat som i dag finns magasinera­t i olika depåer runt om i landet.

– Vi har använt delar av alla de här depåerna, och vi har klarat den tillgången. Men vi ser att för framtiden behöver vi helt enkelt köpa på oss mer utrustning.

NÄR DET KOMMER till flygburet understöd handlar det om en inventerin­g av hur Försvarets, Sjöfartsve­rkets och den privata sektorns helikoptra­r ska kunna bistå i brandbekäm­pning.

– Där vill vi att MSB (Myndighete­n för samhällsky­dd och beredskap) ska kunna göra en analys av hur kostnadsef­fektivt det är, säger Johansson och tillägger:

– Vi har också en pågående förhandlin­g vad gäller Eu-kapacitet. Den förhandlin­gen kommer att fortsätta under hösten.

Satsningen pågår redan, understryk­er han, i form av en förstärkni­ng av civilförsv­aret där 1,3 miljarder kronor sammanlagt satsas utspritt över en fyraårsper­iod med start i år.

I insatserna utgår också ersättning till de drabbade kommunerna.

– Kommunerna som drabbats ska få täckning för de kostnader de har, det är en viktig signal till kommunerna, det ska inte behöva gå ut över skola och barnomsorg.

MEN MODERATERN­AS partisekre­terare Gunnar Strömmer är inte imponerad av presentati­onen.

– För lite och försent, säger han och efterlyser också bättre organisati­on och ledning.

– Regeringen har valt att flytta krislednin­gen från statsminis­tern till departemen­ten. Det gick helt tvärs mot tsunamiutr­edningens slutsatser.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) presentera­de nya åtgärder mot skogsbränd­er vid en pressträff i går.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT Justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S) presentera­de nya åtgärder mot skogsbränd­er vid en pressträff i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden