Hallandsposten

Bajs på Everest skapar huvudbry

- ANTON KASURINEN/TT

Nedskräpni­ng har varit ett problem på världens högsta berg sedan lång tid tillbaka. Men nu har klättrares oförmåga att ta hand om sitt eget bajs skapat sådana problem på Mount Everest att regeringen i Nepal har börjat vidta särskilda åtgärder.

Hugade klättrare som tar sig an utmaningen att bestiga världens högsta berg verkar inte tänka särskilt mycket på vad de lämnar efter sig.

Bara under årets klättersäs­ong, som började i maj, har bärare som arbetar på Mount Everest kånkat ned en sisådär tolv ton bajs från lägren på bergets sidor, rapportera­r CNN.

GARRY PORTER, klättrare och ingenjör, beskriver läget.

–Det är en hemsk syn och en sanitär olägenhet. Och dessutom en ren mardröm för miljön.

Den välkände bergsguide­n Ang Tshering Lama, håller med.

– Mänskligt avfall förorenar glaciärer och är ett stort problem uppe på berget, säger han till The Himalayan Times och vittnar om att det i flera läger är svårt att hitta en plats att slå upp tält på eftersom högar av bajs och bajspåsar ligger överallt.

SPCC, en icke-statlig organisati­on som arbetar med att hålla Mount Everest rent, bekräftar problemet. Kylan uppe på berget gör att avföringen inte bryts ned naturligt. I stället skrumpnar bajset ihop och den omisskännl­iga odören frigörs.

FÖR ATT FÅ BUKT med problemet har flera lösningar lanserats. Nepalesisk­a myndighete­r har tagit fram speciella tunnor som placeras ut i lägren. Där ska klättrare göra sina behov och sedan tas tunnorna ned från berget av lokala bärare.

Men det räcker inte för att möta behovet och dessutom väljer många klättrare att lätta på trycket lite var som helst. Därför har Garry Porter i samarbete med SPCC lanserat ett projekt som går ut på att det mänskliga avfallet ska omvandlas till metangas och gödsel. Tanken är att en biogasanlä­ggning ska byggas vid Gorak Shep, omkring 5 164 meter upp på berget.

Tester pågår för fullt och projektet är redo att dras i gång så fort finansieri­ngen är löst, enligt Porter.

– En otäck produkt skulle kunna omvandlas till något som är till nytta för det nepalesisk­a folket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden