Hallandsposten

Er sanktioner

- CAJSA COLLIN/TT

skulle vara någon form av konfrontat­ion, enligt Fazlhashem­i.

– Men det är något som jag inte tror att någon sida är beredd på just nu, säger han.

PÅ KORT SIKT är det inte mycket som kommer att förändras efter det att USA:S sanktioner trätt i kraft. Många företag har redan aviserat, och i vissa fall till och med hunnit inleda, att dra sig tillbaka från den iranska marknaden, säger Rouzbeh Parsi, Irankännar­e och forskare vid Lunds universite­t.

Flera länder som är viktiga för Irans utrikeshan­del som Kina, Indien och Turkiet har även signalerat att de kommer att fortsätta att handla med Iran. Amerikaner­na har också varit otydliga med vad de vill med sanktioner­na och varför andra länder ska följa efter.

– När (den tidigare amerikansk­e presidente­n) Obama införde sanktioner var det med motivering­en att tvinga Iran till förhandlin­gsbordet. Den strategin finns inte i Trumps * Sanktioner­na kommer att införas i två steg. Initialt kommer Iran att blockeras från amerikansk­a finansiell­a institutio­ner samt vissa nyckelindu­strier som bilar, mattor, silver- och guldsektor­n samt metallindu­strin. * Den 5 november införs också restriktio­ner mot iransk olja, något som väntas slå hårt mot landets ekonomi. hot. Han vill att andra länder ska sluta köpa iransk olja punkt, säger Parsi och fortsätter:

– Man har inte har lagt fram någon realistisk strategi när det kommer till att försöka förhandla med Iran om någonting. Man har inte heller lyckats övertala någon om att det avtal som fanns var värt att bryta. I det avseendet är det lite uppförsbac­ke för USA.

ÄVEN EU HAR meddelat att man fortsatt står bakom kärnenergi­avtalet och arbetar med att skydda företag från de amerikansk­a sanktioner­na.

–EU har tydligt signalerat att det är USA, Israel och Saudiarabi­en som är isolerade och att resten av världen står bakom kärnenergi­avtalet. Det skulle kunna ge ett visst andrum till den iranska administra­tionen, säger Fazlhashem­i.

– Men framtiden hänger mycket på hur det andrummet ser ut och om opinionen i Iran nöjer sig med det.

 ??  ?? föreställe­r iransk USA:S president Donald Hassan Rohani gick till
föreställe­r iransk USA:S president Donald Hassan Rohani gick till

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden