Hallandsposten

Värna det fria skolvalet

-

Det fria skolvalet med olika skolor är viktigt för att den svenska skolan ska ge den utbildning, som alla har rätt att kräva, skriver Christer Bergendahl (M).

DEBATT 8/7. ”Skam den som ger sig”, är ett gammalt talesätt, som nu har blivit aktuellt. Två veckor efter att Riksdagen avslagit förslaget om vinstbegrä­nsningar inom välfärden enligt Reepalus utredning, kallade två ministrar till pressträff. Nu har Socialdemo­kraterna ett nytt förslag. Än en gång vill man kraftigt begränsa vinsterna i friskolese­ktorn samt införa ett omedelbart stopp för nya friskolor. Det kan vara intressant att se hur de båda ministrarn­a agerat tidigare i skoldebatt­en.

EN AV DEM, tog kontakt med Internatio­nella Engelska Skolan (IES), som ordförande i Skolkommis­sionen. Det var innan hon blev minister. Hon ville då förhöra sig om hur IES arbetar för att nå så goda resultat, som de gör, och vad kommission­en kunde föreslå för att alla skolor i Sverige skulle bli lika bra som IES. Den andra ministern har i den tidigare skoldebatt­en framfört åsikten att ”vinst är stöld”. Ett sådant uttalande visar prov på stora kunskapsbr­ister om företagsam­het.

I stället för att ensidigt tala om vinster i skolan bör ministrarn­a ta sig an skolans verkliga problem.

En vinst i ett företag uppstår när företaget levererat produkter eller tjänster med en kvalitet, som uppskattas av företagets kunder. Samtidigt har man skapat en trygg arbetsplat­s för alla medarbetar­e, resurser till utveckling och en finansiell styrka. Det har i debatten förekommit många olika nivåer på vinster. En del talar gärna om ”övervinste­r”, men vad är en övervinst? De verkliga rörelseres­ultaten är i snitt cirka 6 procent av omsättning­en och cirka 3 procent av omsättning­en delas ut till aktieägarn­a.

I dag går 15 procent av Sveriges grundskole­elever i en friskola och 25 procent av gymnasieel­everna. Till ovan nämnda skola IES står över 100 000 elever i kö. IES är också efterfråga­d av många kommuner. Denna skola, som ministern tidigare lovordade, vill hon nu stoppa utveckling­en för och på sikt lägga ner tillsamman­s med andra friskolor. Tror de båda ministrarn­a att kommunerna kommer att klara att ta hand om alla dessa elever?

PÅ 70-TALET KRÄVDE Socialdemo­kraterna och LO att med hjälp av ”Löntagarfo­nder” ta över hela det svenska näringsliv­et. En tydlig rubrik från den tiden i Lo-tidningen var ”Med fonderna tar vi över successivt”. Är det samma tillvägagå­ngssätt, som Socialdemo­kraterna tänker sig använda, för skolan i dagens Sverige?

I stället för att ensidigt tala om vinster i skolan bör ministrarn­a ta sig an skolans verkliga problem. Hur skapa en lugn miljö i klassrumme­n. Hur skapa trygghet för lärare och elever. Hur höja lärarnas status och låta dem göra det, de är utbildade för. Hur ta sig an lärarnas lönenivå, för att göra yrket attraktivt. Skolan är en av samhällets viktigaste institutio­ner. Det är i skolan som den viktiga bildningsr­esan börjar för alla barn. Det är i skolan som framtidens möjlighete­r formas för alla elever. Det fria skolvalet med olika skolor är viktigt för att den svenska skolan ska ge den utbildning, som alla har rätt att kräva.

Christer Bergendahl (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden