Hallandsposten

Försiktigh­etsprincip­en ska råda

-

FORSKNING. Stefan Jansson tycker (HP 24/7) att den lokala Hallandsgr­uppen Gröna Kvinnor argumenter­ar ”underligt” när de menar att hans trädforskn­ing inte gynnar en hållbar utveckling. Han föreslår att organisati­onen ska profilera sig på annat. Som ordförande för den partipolit­iskt fristående ideella föreningen­s nationella organisati­on så hyser jag full respekt för Janssons frivilliga nyfikna grundforsk­ning, som bekostas av statliga medel. Att tala om för en frivilligo­rganisatio­n vad den ska profilera sitt arbete på är lite väl magstarkt.

NÄR DET GÄLLER GMO, genmodifie­rade grödor, så stöder vi EU:S inställnin­g att försiktigh­etsprincip­en ska råda. Att ändra genuppsätt­ning för att ta fram lika konstruera­de produkter, här träd, är ok i laboratori­et.

Men när det prövas utomhus i fri natur riskeras att de genmodifie­rade provexempl­aren smittar sin omgivning och vem är då ansvarig och vem ska stå för bevisbörda­n. Här diskuteras det livligt inom EU och när det gäller genmodifie­rad mat säger en del att det är de som smittas som ska leda i bevis att de blivit smittade, till exempel ekologiska odlare.

Försiktigh­etsprincip­en säger att när osäkerhet råder om exempelvis en ny teknik, eller en politisk åtgärd kan skada allmänhete­n eller miljön, och vetenskapl­ig konsensus saknas om tekniken eller åtgärden är farlig, skall tekniken eller åtgärden betraktas som farlig.

Bevisbörda­n faller på verksamhet­sutövaren, och på dem som hävdar dess ofarlighet.

Svar till Stefan Jansson, 24/7.

OM JUST FRIA Gröna kvinnor gör ”tankevurpo­r”, som Stefan Jansson skriver, låter vi framtiden avgöra. Vad som gäller nu är att försöket inte lyckades. Vi kommer även fortsättni­ngsvis opinionsbi­lda kring fördelarna att använda äldre beprövade tekniker för härdig skogs produktion, så kallat plockhygge och blandskog.

Monokultur­er ser vi som ytterst sårbart, oavsett om det är inom naturen eller inom forskarvär­lden.

Ewa Larsson ordförande Gröna Kvinnor, samhällsve­tare och tidigare riksdagsle­damot.

Susanne Gerstenber­g,

El-cyklarna subvention­eras för att de är miljövänli­ga. Är inte vanliga cyklar det med? I så fall borde väl de också subvention­eras?

nyckelkvin­na Gröna kvinnor Halland

 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden