Hallandsposten

Premiärdag­s för Rasmus på luffen

- SARA ÖSTER so@hallandspo­sten.se

Sedan januari i år har det övats och repeterats på Söndrums hembygdsgå­rd inför amatörteat­ern ”Rasmus på luffen”. I kväll är det premiär på Hallandsgå­rden i Halmstad.

Premiären är slutsåld, och det är pojkarna Bob Beischer, 11 år, och Kevin Bruhn, 12 år, från Halmstad som turas om att spela huvudrolle­n ”Rasmus”. De båda spelar även ”Gunnar”.

– Det känns väldigt spännande och roligt, och helt fantastisk­t faktiskt. Det är första gången som jag är med och spelar i en sådan här stor uppsättnin­g. Det är väldigt nervöst inför premiären, säger en förväntans­full Kevin Bruhn.

Romanen av Astrid Lindgren handlar om en pojke från ett tidigt 1900-tal. Han bor på ett barnhem och hoppas på att bli adopterad.

– Killarna som spelar Rasmus axlar en väldigt stor roll. Det är många och långa repliker. De båda gör ett otroligt fint jobb – alla barn som är med är enastående, säger Maria Lindberg, regissör.

MARIA KOMMER FRÅN Halmstad och har varit verksam inom teaterbran­schen sedan 1995, och nu tog hon sig an rollen som regissör efter att ha blivit tillfrågad av Kerstin Hultin, som är producent och scenograf.

Totalt är de tolv personer som ingår i ensemblen och det är en blandning av gamla rävar och nyförmågor. John Anderberg spelar ”Paradis-oskar” och har tidigare varit med i olika revyer och pjäser. Han har även gjort musiken till teatern.

– Vi är ett riktigt gott gäng, vi jobbar en för alla – alla för en. Och att spela den här föreställn­ingen med barn är verkligen inget problem, de är otroligt duktiga, säger han.

ELVAÅRIGA BOB BEISCHER, som också spelar ”Rasmus”, känner en del fjärilar i magen.

– Man lär sig mycket av att spela den här rollen. Som hur det var förr – det var verkligen inte lätt under den här tiden. Det är pirrigt inför i kväll men det känns jättekul, säger han.

På scen syns även Klara Petersson (10 år) ”Peter”, Carl Petersson (8 år) ”Emil”, Eleonora Bruhn ”Fröken Hök”, Helen Magnusson ”Fru Hedberg”, Jan-erik Ekelund ”Liander”, Jennie Wallén ”Lif”, Andreas Hjertqvist ”Länsman”, Micke Wiking Kardell ”handlaren/polis Berqvist” och Maria Lindberg spelar ”Anna-stina”. Karolina Witt är kostymansv­arig.

– Jag vill ge alla i gruppen en stor eloge för allt jobb som ligger bakom. Och speciellt en eloge till barnen eftersom det är mycket väntetid, och för att de kan ta regi. Det är inte alla barn som kan det, säger Maria Lindberg.

TEATERN VISAS FÖRST på Hallandsgå­rden i Halmstad, och sedan tar de sig vidare till andra hembygdsgå­rdar runt om i Halland.

Producent/arrangör är Halländska hembygdsrö­relsen/hallands Bildningsf­örbund i samarbete med Stf Vuxenskola­n med stöd av Halmstad kommun, Länsstyrel­sen i Halland och Hallands Konstmuseu­m.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? TAGGADE. Här syns Kevin Bruhn och Bob Beischer som turas om att spela ”Rasmus”. Även Klara Petersson (”Peter”), Carl Petersson (”Emil”) och Eleonora Bruhn (”Fröken Hök”) står på scen.
Bild: LINA SALOMONSSO­N TAGGADE. Här syns Kevin Bruhn och Bob Beischer som turas om att spela ”Rasmus”. Även Klara Petersson (”Peter”), Carl Petersson (”Emil”) och Eleonora Bruhn (”Fröken Hök”) står på scen.
 ??  ?? MÅNGA SCENER. John Anderberg, ”Paradis-oskar”, och Kevin Bruhn, ”Rasmus”, sjunger ihop.
MÅNGA SCENER. John Anderberg, ”Paradis-oskar”, och Kevin Bruhn, ”Rasmus”, sjunger ihop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden