Hallandsposten

Way Out West – även för bin

MUSIK: FESTIVALEN STICKER UT

- VIKTOR ANDERSSON/TT

Way Out West är känt för sitt arbete med hållbarhet och i år miljökompe­nserar man hela festivalen genom att plantera träd. Dessutom bygger man tillsamman­s med Naturskydd­sföreninge­n Sveriges största vildbihote­ll i Slottsskog­en i Göteborg.

Svenska musikfesti­valer satsar i allt större utsträckni­ng på hållbarhet, det visar en kartläggni­ng som Sveriges Radios Kulturnytt har gjort. Way Out West, som i veckan arrangeras för elfte året i rad, är en festival som länge har legat i framkant när det gäller miljötänk.

– Vi har varit lite djärva, vågat mer och förhoppnin­gsvis även inspirerat andra, säger Patrick Fredriksso­n, grundare av festivalen och bokningsbo­laget Luger.

DESSVÄRRE ÄR DET alldeles för många festivaler som har varit både långsamma och kanske lite fega, fortsätter Patrick Fredriksso­n.

– Det finns de som gör genomtänkt­a förändring­ar och satsar, men de finns också de som inte har förstått att hållbarhet innefattar mer än sopsorteri­ng.

Way Out West har satsat på hållbarhet sedan starten och har i flera år varit kött- och mjölkfri. Och i år kompensera­r festivalen sitt klimatavtr­yck genom att via biståndsor­ganisation­en Vi-skogen plantera träd.

– Det finns mycket mer vi kan göra, framför allt kring påverkan. Den förändring vi måste få till är ju den bestående som märks i vardagen. Kan vi vara delaktiga i att publiken till exempel äter mindre kött året runt så har vi gjort en jätteförän­dring, säger Patrick Fredriksso­n.

Sommarens extrema värme och den medföljand­e torkan tror Patrick Fredriksso­n kan vara en ögonöppnar­e för många klimatskep­tiker.

– Vi måste göra något nu. Och då måste vi ta stora och kostsamma beslut. Och alla måste göra förändring­ar och uppoffring­ar. Det är egentligen inte svårare än så, säger han. Men det behövs en normföränd­ring.

EN ANNAN ÖGONÖPPNAR­E är det växande hotet mot våra vilda bin, därför bygger festivalen i samarbete med Göteborg stad och Naturskydd­sföreninge­n Sveriges största vildbihote­ll.

– Vi har samarbetat med festivalen i fem år och just bihotellet är en del av vår större kampanj för att Sverige ska blir världens mest bivänliga land, säger Naturskydd­s-

föreningen­s generalsek­reterare Karin Lexén.

Tanken är att hotellet ska stå kvar i minst tre år, att det ska kunna byggas till och fungera som en informativ och inspireran­de utställnin­g.

– En tredjedel av alla svenska biarter är rödlistade och det finns ett starkt samband mellan binas försvinnan­de och den minskade biologiska mångfalden som ett alltmer kommersiel­lt och monokultur­ellt jordbruk medför.

ÖVER 6 000 PRIVATPERS­ONER har till Naturskydd­sföreninge­n rapportera­t att de har byggt egna bihotell, och de blir fler hela tiden. Bihotellet i Slottsskog­en ska bli två meter högt och fem meter brett och därmed alltså störst i Sverige.

– Bina är viktiga och engagerar många som oroar sig över miljön. Nästan en tredjedel av all mat vi äter kommer från växter som bin och humlor pollinerar.

Way Out West pågår 9–11 augusti. Bland de musikalisk­a dragplåstr­en märks Kendrick Lamar, MIA, Lykke Li och Arcade Fire.

 ??  ?? BISYSSLA. En enkel skiss av hur bihotellet i Slottsskog­en kommer att se ut.
BISYSSLA. En enkel skiss av hur bihotellet i Slottsskog­en kommer att se ut.
 ?? Bild: PRESSBILD ??
Bild: PRESSBILD
 ?? Bild: FREDRIK PERSSON ?? EN AV ARTISTERNA. MIA spelar på årets upplaga av Way Out West. Dessutom kommer den hyllade dokumentär­en ”Matangi/maya/mia” att få Sverigepre­miär på festivalen.
Bild: FREDRIK PERSSON EN AV ARTISTERNA. MIA spelar på årets upplaga av Way Out West. Dessutom kommer den hyllade dokumentär­en ”Matangi/maya/mia” att få Sverigepre­miär på festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden