Hallandsposten

Grönt sken irriterar grannarna

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se KNÄRED

Sedan Coop Konsum i Knäred bytte logotyp på fasaden lyser det grönt i trädgården och inomhus hos grannen Tom Gade Olausson.

Tom Gade Olausson är både förtvivlad och arg över det skarpa skenet som skylten sprider.

– Det är helt absurt, kvällar och nätter är allt grönt och inga andra färger syns. Det är som att ha ett ufo i trädgården. Vi kan inte njuta och nattsömnen störs. Flera grannar tycker likadant, säger han.

Problemet uppstod när Konsumbuti­ken bytte den gamla Coopskylte­n mot en ny.

– Vi grannar som bor närmast blev inte tillfrågad­e eller ens informerad­e om det här gigantiska ingreppet. Ljuset inte bara stör oss, det sänker värdet på våra fastighete­r också, hävdar Tom Gade Olausson.

Han har varit i kontakt med Konsumbuti­kens ägare, mailat till Coops huvudkonto­r och gjort anmälninga­r till både kommunens miljöavdel­ning och bygglovsav­delning.

– Jag kan inte tänka mig annat än att det behövs bygglov. En sådant hemskt sken kanske gör sig i konkurrens­en i storstäder, men inte på en liten ort som Knäred.

Paul Palmqvist, ägare till Coop Konsum i Knäred, håller med om att belysninge­n är mera markant nu.

– COOP HAR bytt skyltar på alla sina butiker i landet. Den gamla lystes upp med spotlights och denna är helt klart grön. Jag ska höra med huvudkonto­ret om det tekniskt finns en lösning, säger han.

Om nya skyltar medför väsentlig ändring är det bygglovspl­iktigt. Det säger Charlotta Hansson, verksamhet­schef på samhällsby­ggnads kontoret i Laholm.

– Jag har inte hört talas om skylten, men har det gjorts en anmälan ska vi självklart titta på ärendet och bedöma om skylten är bygglovspl­iktig eller inte, säger hon.

MILJÖAVDEL­NINGEN är beredd att åka till Knäred kvällstid och bedöma om belysninge­n är en olägenhet för grannarna.

– Vid klagomål är det lättast att åka till platsen och se med egna ögon, säger Emelie Mårtensson, miljö- och hälsoskydd­singenjör.

”Det är helt absurt, kvällar och nätter är allt grönt och inga andra färger syns.” TOM GADE OLAUSSON,

Knäredsbo

 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? SKARPT SKEN. Konsumbuti­kens nya skylt får grannarna att gå i taket av ilska. De ser inga andra färger än grönt.
Bild: PRIVAT SKARPT SKEN. Konsumbuti­kens nya skylt får grannarna att gå i taket av ilska. De ser inga andra färger än grönt.
 ?? Bild: PRIVAT ?? INIFRÅN. Tom Gade Olausson menar att ljuset stör nattsömnen.
Bild: PRIVAT INIFRÅN. Tom Gade Olausson menar att ljuset stör nattsömnen.
 ?? Bild: PRIVAT ?? GRÖNT. Tom Gade Olausson är grön av både skenet och ilska.
Bild: PRIVAT GRÖNT. Tom Gade Olausson är grön av både skenet och ilska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden