Hallandsposten

Konster till (trä)häst kräver starka armar

- JOHANNA ULRIKA ORRE juo@hallandspo­sten.se

Under två veckors Sportsomma­r testar unga laholmare olika idrotter. I går var det dags för voltigeträ­ning i Lagaholmsh­allarna.

Just nu är idrottshal­larna runt om i Laholms kommun fyllda av nyfikna mellanstad­iebarn som får chans att under en vecka vardera prova på en rad olika idrotter. Samtidigt får gymnasieun­gdomar sommarjobb som idrottsled­are i tre veckor. En vecka består av planering och de övriga två är det praktiskt arbete som ledare som gäller.

BAKOM PROJEKTET, kallat Sportsomma­r, står Hallands Idrottsför­bund och SISU Idrottsutb­ildarna som arbetar på uppdrag av fem av länets kommuner, däribland Laholm.

En av de gymnasieun­gdomar som har fått jobb som idrottsled­are inom projektet är Klara Kruthammar Johansson från Hasslöv.

– Jag tycker att det är kul att leda barn och att vara en förebild för dem, säger hon som svar på frågan om varför hon sökte sommarjobb­et.

Den idrott hon själv håller på med är voltige och hon är medlem i Caprifolen­s voltigeklu­bb. Så när det blev hennes tur att leda ett prova på-pass i Lagaholmsh­allarna var valet av idrott inte så svårt. Det blev förstås voltige – fast utan riktig häst.

– Vi brukar träna med trähästar så jag fick låna med mig en hit, berättar hon.

VOLTIGE KAN BESKRIVAS som en blandning mellan gymnastik och ridning och en del av aktivitete­rna som barnen fick prova på var klassiska gymnastik- och styrketrän­ingsövning­ar som trampettho­pp, kullerbytt­or och att hålla uppe sin egen vikt med raka armar. Inom voltigens värld görs sådana övningar för att stärka voltigörer­nas kroppar inför konsterna på hästryggen. Några av de senare ingick förstås också i prova på-passet.

Med Klara Kruthammar Johanssons hjälp och uppmuntran­de tillrop klarade alla deltagarna galant av att ta sig upp på trähästryg­gen och inta ett par olika klassiska poser. Det hade kanske varit lite krångligar­e om hästen hade varit livs levande och galopperat runt, men allt måste ju börja någonstans. Och kanske lyckades Klara Kruthammar Johansson väcka någons intresse för voltige, alla deltagarna verkade i alla fall tycka att det var kul att prova på sporten.

 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? TILL HÄST. ”Fanan” kallas en av voltigens grundövnin­gar. Den är något lättare att utföra på orörlig ”häst” än på rörlig dito.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE TILL HÄST. ”Fanan” kallas en av voltigens grundövnin­gar. Den är något lättare att utföra på orörlig ”häst” än på rörlig dito.
 ?? Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ?? ÖVAR. Starka armar är bra att ha om en vill bli voltigör.
Bild: JOHANNA ULRIKA ORRE ÖVAR. Starka armar är bra att ha om en vill bli voltigör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden