Hallandsposten

Muslimsk kvinna mot kongressen

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Med högljudd Trumpkriti­k och en stark bas i hemstaden Detroit har demokraten Rashida Tlaib tagit hem primärvale­t i den amerikansk­a delstaten Michigan. Nu kan hon bli historisk – som den första muslimska kvinnan i USA:S kongress.

Iklädd blå t-shirt med sitt namn tryckt över bröstet knackar Rashida Tlaib dörr i en förort till Detroit. Hennes mål är tydligt: En plats i kongressen i höstens mellanårsv­al. Som dotter till palestinsk­a invandrare och troende muslim är hon ovanlig i Usa-politiken.

MEN GRUPPEN VÄXER. Vissa menar att det är en motreaktio­n mot den sittande administra­tionens främlingsf­ientliga retorik. Åtminstone 90 muslimska kandidater ställer upp över hela landet i årets mellanårsv­al, enligt tv-kanalen al-jazira.

Det är ingen slump att det är just Michigan som har närt den som kan bli kongressen­s första muslimska kvinna, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

– Där finns en stark muslimsk befolkning. Det gör att möjlighete­rna blir större. Ett tydligt mönster i amerikansk politik är att man röstar efter etnisk och religiös tillhörigh­et, säger han till TT.

DEN MUSLIMSKA GRUPPEN är inte så stor i USA ännu, men landet genomgår en stor demografis­k förändring. I Michigan har unga muslimer på allvar börjat organisera sig politiskt och använder hashtaggen #themuslims­arecoming, uppmuntrad­e av en föräldrage­neration som inte har vågat höja rösten.

Men varför har det tagit så lång tid för en muslimsk kvinna att ha chans på en plats i kongressen?

– Det kan bero på den allmänt svåra situatione­n för kvinnliga politiker i USA, säger Dag Blanck.

Tlaib har inte sparat på kritiken mot den republikan­ske presidente­n Donald Trump, som hon menar har drivit henne och andra kvinnor till att trappa upp den politiska kampen. För två år sedan greps hon för att ha stört Trumps tal i Detroit. Hon är också emot det kontrovers­iella inreseförb­udet för personer från vissa länder och har sagt att om hon väljs in i kongressen så tänker hon kämpa för att det rivs upp.

I DAG FINNS bara en muslimsk ledamot, en man, i USA:S kongress. I nästa vecka avgörs om en muslimsk kvinna får ställa upp i kongressva­let i Minnesota, en delstat som också har starka grupper av etniska minoritete­r. Därtill kämpar tre andra muslimska kvinnor för platser i de folkvalda församling­arna, enligt CNN.

– Det finns ett starkt motstånd mot muslimer i USA. Så representa­tionen på nationell nivå är liten. Men på lokal nivå finns en betydligt större representa­tion, säger Blanck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden