Hallandsposten

”Ingen aning om

FILM: NY FILM FÖLJER GUDRUN SCHYMANS LIV

-

De senaste fyra åren har dokumentär­filmaren Hampus Linder följt Feministis­kt initiativs partiledar­e Gudrun Schyman som en fluga på väggen. Lagom till valrörelse­n är det premiär för filmen Gudrun – konsten att vara människa.

Filmen börjar med förra valrörelse­ns sista skälvande dagar. Feministis­kt initiativ (Fi) har rekordhöga opinionssi­ffror och ser ut att vara på väg in i Sveriges riksdag. Men trots stora framgångar runt om i landets kommuner missar partiet fyraprocen­tsspärren.

– Det var ingen som visste vad det skulle bli för film när inspelning­en började. Och det var ingen som visste hur länge arbetet skulle pågå. Det tog längre tid än vad vi hade trott och nu råkar det vara val igen. Men jag ser inte filmen som direkt kopplad till partiets arbete, säger Gudrun Schyman.

FÖRUTOM ATT FILMEN skildrar de senaste fyra åren i partiledar­ens liv så berättar den också om kvinnokamp­ens långa historia.

– Det viktigaste för mig är att den historiska processen som jag är en del av nu har dokumenter­ats och placerats i ett större sammanhang. Vi har tagit ett historiskt steg och det steget togs i Sverige. Men det var inte här det började och det är inte här det kommer att sluta.

Få svenska politiker har varit så öppna med sitt privatliv som Gudrun Schyman och filmen är ytterligar­e ett bevis på den saken. Men så lever hon också utifrån den gamla feministis­ka devisen att ”det personliga är politiskt”.

– Det finns en tillfredss­tällelse i att förstå hur man kan använda

 ??  ?? PÅ NÄRA HÅLL. Filmaren Hampus Linder har mellan 2014 och 2018 följt Gudrun Schyman i vardagen såväl som i
PÅ NÄRA HÅLL. Filmaren Hampus Linder har mellan 2014 och 2018 följt Gudrun Schyman i vardagen såväl som i

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden