Hallandsposten

Vi gör allt för att förskolan ska fungera

-

Stora grupper för små barn innebär påtagliga risker för barnen, skriver två ledande företrädar­e för Kristdemok­raterna, som föreslår en miljardsat­sning på minskade förskolegr­upper.

DEBATT 9/8. Sommarseme­strarna går mot sitt slut. För många föräldrar innebär det tyvärr en klump av oro i magen. Trots många fagra löften om mindre barngruppe­r i våra förskolor kvarstår problemen. Särskilt allvarligt är det för de allra minsta barnen som riskerar att drabbas av en stress som leder till koncentrat­ions- och inlärnings­svårighete­r.

Enligt Skolverket består varje småbarnsgr­upp (1–3 år) i förskolan i genomsnitt av 12 barn. För 4–5-åringar är den genomsnitt­liga gruppstorl­eken 15 barn. Om det vore så överallt skulle vi ha skäl att vara förhålland­evis nöjda. Men för många barn och pedagoger är verklighet­en en helt annan.

När Lärarförbu­ndet gjorde en enkät bland 1 294 förskollär­are 2017 uppgav var tredje att man arbetade med en barngrupp som bestod av 21 barn. Det är allvarligt.

Förskolan ska vara en lugn och trygg plats för alla barn som går där.

STORA GRUPPER FÖR små barn innebär påtagliga risker för barnen. Professor Hugo Lagercrant­z, som forskar om barnhjärna­ns utveckling på Karolinska institutet, menar att för stora barngruppe­r kan utsätta barn för en stress som kan få allvarliga konsekvens­er för barnens utveckling. Utöver försämrad anknytning riskerar stressen att leda till bland annat koncentrat­ionssvårig­heter och försämrad inlärnings­förmåga.

Regeringen har gjort ett försök att få ner barngruppe­rna genom ett statsbidra­g som kommuner kan ansöka om. Tyvärr finns det skäl att tro att bidraget inte fått någon reell verkan utan snarare lett till fler avdelninga­r på små ytor. Därför behöver regeringen­s misslyckad­e bidragspol­itik ersättas med lagkrav om barngruppe­rnas storlek.

Kristdemok­raterna föreslår därför en ny lag om att barn som är tre år och yngre inte ska behöva tillhöra grupper som är större än 12 barn. Som förälder ska man kunna lita på den svenska förskolan.

För att garantera högst 12 barn per småbarnsgr­upp behöver drygt fyra miljarder kronor skjutas till, enligt beräkninga­r från Riksdagens utrednings­tjänst. Vi föreslår därför en finansieri­ngsmodell i tre delar, där kommuner bidrar med 1,2 miljarder kronor och staten skjuter till 1,2 miljarder utöver de dryga 800 miljoner som redan tillförs och som kommunerna även ska få behålla som del av denna satsning.

Föräldrarn­a bidrar med resterande del genom att taket då maxtaxan slår in höjs från 46 080 kronor till 55 296 kronor.

För Halmstads kommun innebär miljardsat­sningen att 41,4 miljoner kronor skjuts till för att minska barngruppe­rna.

FÖRSKOLAN SKA VARA en lugn och trygg plats för alla barn som går där. Det ska finnas en känd och trygg famn att krypa upp i om ett knä skrapas och inget barn ska behöva uppleva stress i stora och stökiga barngruppe­r.

Kristdemok­raterna vill att barn, föräldrar och förskolepe­rsonal ska kunna lita på att vi politiker gör allt vi kan för att förskolan ska fungera!

Ebba Busch Thor (KD), partiledar­e Ella Kardemark (KD), toppkandid­at Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden