Hallandsposten

Rödbetspaj och björnbärsr­utor står på Misans meny den här veckan.

- MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se

”Ibland skymtar jag flera obekanta bollar därinne bland taggarna och skrockar skadeglatt...”

Att ha ett björnbärss­når alldeles intill d ärm anslå rutmåste vara golf bane anlägg arens eget lilla raffinerad­e sätt att kolla vad spelarna egentligen pallar för. (Jag kan väl ändå inte vara den enda som har kastat mej på marken och bankat med knytnävarn­a i gräset…?) Ibland skymtar jag flera obekanta bollar därinne bland taggarna och skrockar skadeglatt åt att jag i alla fall inte är den enda som klantat till det.

FÖR DET MESTA tycker jag ändå att det är himla trevligt att på detta vis följa naturens växlingar, särskilt nu när bären (som egentligen är frukter!) mognar och man hinner knycka ett par stycken och stoppa i munnen på väg ner till green.

Bara supervärme­n lämnar landet ska jag ge mig ut i skog och mark med en hink och rädda härliga antioxidan­tspäckade godingar till höstens och vinterns skafferi. Bara att frysa in och ta fram och koka sylt av eller ha som fyllning i en paj. Gött!

Sämre går det för rotsakerna i år. Bristen på regn och vatten gör att favoriter som nyskördad röd- och gulbeta är svåra att få tag på och därmed kostar skjortan. Fast häromdagen gick det inte att stå emot längre. Längtan efter sommarens färggladas­te paj blev för stor. Riven parmesan i pajskalet gör att det lättare håller ihop. I fyllningen ingår chèvre – getost – som härlig smaksättar­e.

SLUTRESULT­ATET BLIR EN fin, matig rätt som i detta fall fick bli huvudnumre­t ihop med sallad, lufttorkad skinka och en parmesancr­eme. Hos mig var den huvudnumre­t, fast den passar också jättebra på buffén.

Dagen efter föll jag för en ask björnbär i gårdsbutik­en och bakade en saftig och fin bärkaka i långpanna. Receptet fick jag av en kompis för många år sedan. Yoghurten i smeten ger en jättefin brytning. Det går bra att göra kakan med andra bär också, fast björnbär är ändå snäppet bättre. Hur enkel som helst att baka är den, och vill man lyxa till det lite extra – äter man den såklart med en klick vispgrädde till.

 ??  ??
 ?? Bild: ULLAMI NYHUUS ?? SOMMARFAVV­IS. Pajen med sina röd- och gulbetor är en riktig höjdare för alla som gillar rotsaker.
Bild: ULLAMI NYHUUS SOMMARFAVV­IS. Pajen med sina röd- och gulbetor är en riktig höjdare för alla som gillar rotsaker.
 ??  ??
 ??  ?? LYXFIKA. Nu är björnbären mogna – solklar anledning till att baka den här goda kakan!
LYXFIKA. Nu är björnbären mogna – solklar anledning till att baka den här goda kakan!
 ??  ?? MATIG. Som huvudrätt räcker pajen till fyra, fem personer. Ställer man den på buffén räcker den till dubbelt så många.
MATIG. Som huvudrätt räcker pajen till fyra, fem personer. Ställer man den på buffén räcker den till dubbelt så många.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden