Hallandsposten

Enda vägen till en likvärdig och bättre skola är att staten tar ett starkare grepp.

Staten behöver ta ett fastare grepp om den svenska skolan för att alla elever ska kunna få en likvärdig skolgång.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 10/8. Den svenska skolan står inför stora utmaningar, inte minst saknas det utbildade lärare. Och detta är ett problem som inte kommer att minska med tiden. Om 15 år kan det saknas 80 000 lärare, enligt en rapport från Skolverket.

Därför måste det till åtgärder redan i dag för att säkerställ­a skolans – och Sveriges – framtid.

Med mindre än en månad kvar till valet är det därför inte konstigt att det kommer vallöften om att lösa den allvarliga lärarbrist­en.

PÅ ONSDAGEN PRESENTERA­DE Miljöparti­ets språkrör Gustav Fridolin ett förslag om att låta lärarstude­nter få full lön om de samtidigt som de studerar jobbar deltid som lärare i skolan.

Förslaget är intressant då det konkret försöker att lösa ett problem med att få fler utbildade lärare. Men frågan är om det räcker. Staten kan i dag faktiskt inte påverka lärarnas löner och arbetsvill­kor i någon större utsträckni­ng. Det är frågor som kommunerna har huvudansva­ret för.

Samma dag som Fridolin gjorde sitt utspel höll Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund sitt sommartal. Där lanserade han en satsning på 18 000 lärarassis­tenter som ska avlasta lärarna och därmed förbättra deras arbetsvill­kor. Omräknat för Halmstads kommun skulle det innebära att 180 nya lärarassis­tenter kan anställas.

Miljöparti­ets förslag om att låta studenter arbeta parallellt som lärare beräknas kosta cirka två miljarder kronor fram till 2026 och ska enligt partiet ge 2 000 fler lärare. Lärarnas Riksförbun­ds ordförande Åsa Fahlén välkomnar förslaget, även om hon anser att det inte är tillräckli­gt (HP Debatt 10/8).

Jan Björklund är kritisk till MP:S förslag och menar att det innebär sänkta krav på lärarutbil­dningen. Men den kritiken faller om valet står mellan att anställa en obehörig lärare och en lärarstude­nt. Då är det självklart bäst att kunna välja den som faktiskt har en plan på att bli lärare. Och med dagens rådande lärarbrist är det inte lätt för kommunerna att få tag på behöriga lärare.

Dessutom kan lärarutbil­dningen bli mer attraktiv, och det gäller inte bara för unga studenter utan även för de som mitt i arbetslive­t vill skola om sig. Fler vägar in i läraryrket kommer att leda till fler utbildade lärare.

Liberalern­as förslag på 18 000 lärarassis­tenter beräknas kosta 3,1 miljarder kronor om året, en kostnad som partiet vill ska delas mellan staten och kommunerna. Syftet med assistente­rna är inte att ersätta lärare eller fungera som vikarier, utan de ska istället avlasta lärarna så att de kan ägna sig åt sin huvuduppgi­ft – att undervisa.

En annan fördel med L:s förslag är att staten tar ett ökat grepp om skolan – och det är mycket välkommet.

YTTERST ÄR DET i dag Sveriges 290 kommuner som har ansvaret för skolan. Det innebär att skillnader­na mellan kommunerna tyvärr kan bli för stora i hur skolan fungerar. Enda vägen till en likvärdig och bättre skola är att staten tar ett starkare grepp. Hittills har den frågan tyvärr lyst med sin frånvaro inför höstens val.

Först när skolan kan erbjuda alla elever en likvärdig skolgång kan skolpoliti­ken få betyget väl godkänt. För att uppnå det behövs det utbildade och kompetenta lärare.

Fler vägar in i läraryrket kommer att leda till fler utbildade lärare.

 ?? Bild: GORM KALLESTAD ?? VISAR VÄGEN. Det behövs fler utbildade lärare i Sverige.
Bild: GORM KALLESTAD VISAR VÄGEN. Det behövs fler utbildade lärare i Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden