Hallandsposten

Brist på små granar

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Det kan bli plantbrist i torkans spår när många tvingas till höstplante­ringar i skogen, i stället för på våren.

Allt fler kommer att behöva höstplante­ra i skogen på grund av den torka som råder. Det som planterade­s i vår blev väldigt utsatt. Samtidigt förutspår en producent att det kan bli brist på plantor.

Nordic plantcente­r, NPC, driver tre plantskolo­r i Laholm, i Bökeberg, Skogaby och Våxtorp, men har kunnat vattna sina plantor i väntan på att torkan ska ge sig.

– För vår egen del, odlingsmäs­sigt, är det ingen katastrof. Det som växer på fält kan vi bevattna med vatten från Lagan och det är oerhört skönt att ha den möjlighete­n, säger Kristian Persson, delägare samt marknads- och produktion­sansvarig på NPC.

HAN BERÄTTAR ATT de har ett par referenshy­ggen som de följt, som planterade­s under sämsta möjliga tid sett till torkan som följt.

– Där har vi haft avgångar men det är än så länge 70-80 procent som klarat sig och det är över förväntan. Sedan kommer det säkert vara andra hyggen där det kommer vara helt utbränt. Det kommer vara stora variatione­r, säger Kristian Persson.

– Vi har nåtts av att de stora aktörerna har fått kasta sju till åtta miljoner plantor. Det låter så klart mycket men ser man till hur mycket som de producerar så är det under tio procent av volymen, säger han och fortsätter:

– Själv har vi inte slängt några mängder, det handlar om några tusen och det är inget ovanligt på en säsong. Det brukar röra sig om plantor som förblir osålda, säger Kristian Persson.

Att det blivit stopp i nyplanteri­ngar gör att det blir ett större behov att plantera i höst, för att inte tappa i tillväxtsä­songer.

– Vi förbereder oss på att det kommer att vara en hektisk höst. Då kommer det vara mycket som redan skulle ha varit planterat som ska planteras då i stället, samtidigt som det borde bli mycket hjälpplant­eringar. Det kommer inte hinnas med nästa vår, säger han.

ANNARS BRUKAR vårplanter­ing vara det vanligaste. Men även på Ramlösa plantskola som driver en anläggning i Restad vid Snapparp tror platschefe­n Jürgen Gabrysiak att höstplante­ringen blir större i år. Men de har nåtts av att många plantor som satts har dött.

– Av det som sattes i vår är det 7075 procent i bortfall. Det går inte att vattna i skogen, säger Jürgen Gabrysiak som berättar att de har en damm som de använder för att vattna det nödvändiga­ste på anläggning­en.

– Vi hade gärna vattnat mer, för att förbättra tillväxten men vi måste spara vattnet. Vi vet ännu inte hur mycket plantor som kommer att behövas i höst, men är det så mycket som vi tror kan det bli brist på plantor på marknaden, säger Jürgen Gabrysiak.

 ??  ??
 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? GRANPLANTA. Producente­rna tror på att höstplante­ringarna kommer att öka i år då många plantering­ar behöver göras om på grund av torkan.
Bild: KENNY HJÄLTE GRANPLANTA. Producente­rna tror på att höstplante­ringarna kommer att öka i år då många plantering­ar behöver göras om på grund av torkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden