Hallandsposten

Träningslä­ger ska stärka lagandan

Det årliga konståknin­gslägret ses som en uppstart inför säsongen och fokus ligger på att få en bättre gemenskap.

- JENNIFER LAST jl@hallandspo­sten.se

Det årliga lägret för Halmstads konståknin­gsklubb äger rum den andra veckan i augusti och ses som en uppstart inför säsongen.

– För träningens skull är det väldigt bra. Vi kommer i gång tidigt på säsongen och kan förbereda för kommande tävlingar, säger Michaela Nitulescu, huvudträna­re för Halmstads konståknin­gsklubb.

Lägrets 62 barn och ungdomar tillhör Halmstadkl­ubben, med ett fåtal gästmedlem­mar från Solna. Eleverna är mellan 5 och 17 år och samtliga tycks ha en rejäl dos av spratt i benen. Skratt och fnitter studsar mellan väggarna samtidigt som det är fullt fokus ute på isen för att nå bästa resultat. Träningens svårighets­grad varierar beroende på hur de ligger i nivå. Schemat rullar på från åtta på morgonen till åtta på kvällen och både ispass och fyspass står på agendan varje dag.

– Det är fullspäcka­t med både teknikövni­ngar, dans och styrketrän­ing, men vi jobbar också mycket med gemenskap utefter en lika behandling­splan. De tär viktigt hur vi bygger upp sammanhåll­ningen mellan grupperna, säger Michaela Nitulescu medan ett par av eleverna susar förbi sargen med ordentliga skridskori­v.

MELLAN PASSEN FINNS det tid för att umgås. Medan de äldre tjejerna åker skridskor så isen skvätter, kan de yngre gå ut i det något varmare, lobbylikna­nde rummet. Clara Johansson, 12, Ella Björkman, 13 och Nelly Polansky, 11, går i samma konståknin­gsgrupp och förde m är det en självklarh­et att vara med på det årliga lägret. Halmstadtj­ejerna tränar tre 45-minuterslå­nga ispass samt ett fyspass om dagen under lägret.

– Det är så kul att få lära sig nya saker och lära känna nya vänner, säger Ella Björkman. Nelly Polansky tillägger: – Ibland kan det vara lite jobbigt men när vi väl går på isen är det bara roligt.

Charlotte Fredin är nytillträd­d ordförande i klubben. Även hon menar på att mycket av lägrets fokus ligger på gemenskape­n och inte enbart träningen som sådan.

– Det handlar om att träffas över gränserna, att inte alltid bara träffa dem som är med i just ens egen grupp. Det blir dessutom en trygghet för de yngre åkarna att få träffa de äldre och se dem på isen, säger hon.

ENLIGT CHARLOTTE FREDIN är lägret ett alternativ som finns för klubbens medlemmar, alltså ställs inga krav på att man måste vara med. – Många har kanske inte möjlighet att skicka sina barn på bortaläger. Då är det bra att det finns även på hemmaplan, säger hon. Lägret styrs upp av samordnare och föräldrar till barn som är med i klubben. Dessa är med under veckans gång och ser till att allt från att mat och mellanmål serveras till att schemat klaffar som det ska. – Det är ett stort projekt och det läggs mycket tid på det. Det är mycket som ska ros i hamn. Som de flesta föreningar är vi beroende av ideell hjälp och styrelsen hade inte klarat det själva utan lägergrupp­en, säger Charlotte Fredin.

EN VIKTIG PROGRAMPUN­KT för i år är att Halmstads konståknin­gsklubb har tagit hjälp av Sisu, svenska idrottsrör­elsens studieförb­und, för att stärka lagandan. Detta görs med en så kallad forumteate­r där idrottsutb­ildarna spelar upp hur en negativ situation kan se ut. Det kan handla om allt från skitsnack till att tränaren pratar i telefon i stället för att vara uppmärksam på eleverna. Forumteate­rns åskådare, konståkarn­a i det här fallet, får sedan bryta in och ändra på något i handlingen och på så sätt se hur en situation kan bli bättre.

– Det är ett sätt att förtydliga vad som är ett bra handlande, säger Charlotte Fredin.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? KONSTÅKNIN­G. Elicia Ling, tillsamman­s med drygt 60 andra barn och ungdomar, deltar på veckans läger.
Bild: LINA SALOMONSSO­N KONSTÅKNIN­G. Elicia Ling, tillsamman­s med drygt 60 andra barn och ungdomar, deltar på veckans läger.
 ??  ?? ÅKARE. En av lägerdelta­garna är Elicia Ling.
ÅKARE. En av lägerdelta­garna är Elicia Ling.
 ??  ?? TRÄNARE. Michaela Nitulescu är huvudträna­re för Halmstads konståknin­gsklubb.
TRÄNARE. Michaela Nitulescu är huvudträna­re för Halmstads konståknin­gsklubb.
 ??  ?? TRÄNING. Konståknin­gslägret är en uppstart inför kommande säsong.
TRÄNING. Konståknin­gslägret är en uppstart inför kommande säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden